ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος – Κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας

Σεισμός Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος – Κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας
InTime

Σεισμός: Ένας νέος κλάδος γνωστού ρήγματος έχει ενεργοποιηθεί και είναι πιθανό να προκάλεσε την έντονη δραστηριότητα που επαναλήφθηκε το βράδυ της Πέμπτης (04.03) και ταλαιπώρησε τους ήδη πληγέντες κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Σε εγρήγορση όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ελασσόνα αλλά και πολλές περιοχές σε όλη την επικράτεια, οι κάτοικοι βίωσαν ξανά το ίδιο τρομακτικό συναίσθημα. Το βράδυ της Πέμπτης (04.03) λίγο μετά τις 20:30 μια νέα σεισμική δόνηση, της τάξης των 5,9 Ρίχτερ, ήρθε να υποβάλει σε νέα δοκιμασία τη Θεσσαλία…

Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό, είναι ότι σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, η δραστηριότητα της Πέμπτης (04.03) είναι πολύ πιθανό να μην εντάσσεται στην ακολουθία της δόνησης της Τετάρτης αλλά να πρόκειται για έναν νέο σεισμό.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του χθεσινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους. Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη δόνηση προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούριο κλάδου του ρήγματος που «βρυχάται» τα τελευταία 24ωρα

Το Γεωδυναμικό για το ρήγμα του Τυρνάβου

Ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης στη διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης των αναλύσεων για τον σεισμό της Τετάρτης, υποστήριξε πως το πρώτο μισάωρο μετά τη δόνηση σημειώθηκαν διαδοχικοί ισχυροί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,9 Ρίχτερ κάτι που δείχνει μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο χρειάζεται παρακολούθηση είπε και πρόσθεσε πως ναι μεν είναι νωρίς να πει κανείς ότι τα 6 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο το δυναμικό των ρηξιγενών ζωνών της περιοχής δεν έχει δώσει ιστορικά μεγαλύτερους σεισμούς. Με τις μετρήσεις και τα σεισμικά δεδομένα που έχουμε και από τον περασμένο αιώνα θεωρούμε ότι αυτό είναι το όριο των δυνατοτήτων του ρήγματος της περιοχής, είπε ο κ. Καραστάθης.

Είπε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στα τέλη Φλεβάρη, κάτι που είναι ένα αλερτ σε σχεση με κάθε περιοχή, ωστόσο και άλλες φορές που έχει παρατηρηθεί τέτοιου είδους δραστηριότητα σε άλλες περιοχές όπως στον Κορινθιακό, δεν οδήγησαν πουθενά οπότε δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιοργείται ανησυχία.

Ο ίδιος κάλεσε για προσοχή στα παλαιά οικήματα και ζήτησε από όλους να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Κινητοποίηση από την Πολιτική Προστασία

Το Newsbomb.gr με άμεσο ρεπορτάζ το βράδυ της Πέμπτης (04.03) είχε ενημερώσει για τις διαδικασίας που «έτρεξε» άμεσα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την αποστολή κλιμακίου, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, στην πληγείσα περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση η οποία αναφέρει όλο το σχέδιο που υπάρχει για την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και της Θεσσαλίας λόγω του σεισμού. Αναλυτικά:

«Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Σήμερα, 5 Μαρτίου και ώρα 09.00, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, 3 Μαρτίου, απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.