ΣΕΙΣΜΟΙ

Λέκκας για σεισμό Ελασσόνας: Δεν μπορούσαμε να χαρτογραφήσουμε το ρήγμα που έδωσε τα 5,9 Ρίχτερ

Λέκκας για σεισμό Ελασσόνας: Δεν μπορούσαμε να χαρτογραφήσουμε το ρήγμα που έδωσε τα 5,9 Ρίχτερ

Για τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που τρόμαξε τους κατοίκους της Ελασσόνας και του Τυρνάβου το βράδυ της Πέμπτης μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα βορειοδυτικό-νοτιοανατολικό».

Όπως εξήγησε αυτό που προβλημάτισε τους επιστήμονες είναι ότι ενώ υπήρχε η μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό της Ελασσόνας των 6 Ρίχτερ της Τετάρτης και η εκτίμηση ήταν ότι «όλα εξελίσσονταν ήρεμα, είδαμε να ενεργοποιείται ένα άλλο τμήμα του ρήγματος».

Κατά τον κ. Λέκκα αυτό ήταν «ένα ρήγμα που δεν μπορούσαμε να το χαρτογραφήσουμε γιατί ήταν καλυμμένο από ποτάμιες αποθέσεις».

«Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα όπως επίκεντρα που δεν δικαιολογούνται» συμπλήρωσε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ΟΡΕΝ.

Όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Λέκκας είπε ότι «φαίνεται πως η εξέλιξη πάει προς τα βορειοδυτικά ευτυχώς σε μια περιοχή που δεν είναι κατοικημένη και αποφεύγουμε τη διαδικασία να πάει προς τα νοτιοανατολικά στην περιοχή της Λάρισας».

Εντούτοις σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθεί άλλος κλάδος γιατί δεν έχουμε χαρτογραφήσει τα ρήγματα στην επιφάνεια, είναι μικρά, καλυμμένα και δύσκολο να το ανιχνεύσουμε».

Κάλεσε, τέλος, τους κατοίκους στην επικεντρική περιοχή των δύο σεισμών να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ αντίθετα για τους κατοίκους του Τυρνάβου και της Λάρισας είπε ότι μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος – Κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας