ΣΕΙΣΜΟΙ

Θήβα: Πάνω από 400 οι σεισμοί τους τελευταίους 8 μήνες – Ανησυχία από τον «χορό» του Εγκέλαδου

Σεισμογράφος Θήβα
Φωτογραφία αρχείου
ΙΝΤΙΜΕ

Ξεπερνούν τις 400 οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί ανατολικά της Θήβας σύμφωνα με τον Γεράσιμο Χουλιάρα – Ποιες άλλες περιοχές μελετούν οι σεισμολόγοι

Για περισσότερους από 400 επιφανειακούς σεισμούς τους τελευταίους 8 μήνες στην περιοχή ανατολικά της Θήβας κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Παραθέτοντας και τον σχετικό χάρτη εξηγεί ότι πρόκειται για «επιφανειακές μικροσεισμικές δονήσεις» που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Η ανάρτηση Χουλιάρα

Περισσότερες από 400 επιφανειακές μικροσεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί στην περιοχή ανατολικά της Θήβας. Ο χάρτης δείχνει τα δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα το πρωί. Τα επίκεντρα του 2021 βρίσκονται πιο κοντά στη πόλη και γίνονται αισθητά σε περισσότερο πληθυσμό.

Στο μικροσκόπιο Κρήτη, Νίσυρος, Μυτιλήνη

Την ίδια ώρα, όπως καταγράφουν τα ΝΕΑ, τοπικές διεγέρσεις παρατηρούνται την ίδια στιγμή και σε άλλες τρεις περιοχές της επικράτειας:

  • στην Κρήτη,
  • στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου και Τήλου και
  • στα ανοιχτά της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ο Ιούλιος είναι μήνας σεισμών για την Ελλάδα – στις 9 Ιουλίου 1956 η χώρα συγκλονίστηκε από τον σεισμό της Αμοργού (7,7 βαθμοί), τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ. στην Ελλάδα ο ισχυρότερος σεισμός της Μεσογείου, μεγέθους 8,5 βαθμών, που ανύψωσε τη Δυτική Κρήτη κατά 20 μέτρα, προκάλεσε θηριώδες τσουνάμι και επέφερε εκτεταμένες καταστροφές σε Ελλάδα, Λιβύη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο.

Παρά τις επιστημονικές μελέτες και παρότι η περιοδικότητα των σεισμών τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να ερμηνεύσουν το φαινόμενο.

Στην Κρήτη όλα ξεκίνησαν στις 4 Ιουνίου 2021, όταν κοντά στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου κατεγράφη σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών. Αυτό επαναλήφθηκε στις 5 Ιουλίου και έκτοτε έχουν ακολουθήσει πάρα πολλοί άλλοι με μικρότερα μεγέθη. Ολοι οι σεισμοί γίνονται κοντά σε οικισμούς, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο.

Στη Νίσυρο, στη θαλάσσια περιοχή της οποίας εκδηλώθηκαν σε διάστημα σχεδόν διμήνου δύο σεισμοί ισχυρότεροι των 5 ρίχτερ και δεκάδες άλλοι μικρότεροι, η δραστηριότητα ξεκίνησε στις 13 Απριλίου 2021 με 5,2 βαθμούς, ενώ στις 21 Ιουνίου ο Εγκέλαδος έκανε και πάλι την εμφάνισή του με 5,7 ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα, που συνεχίζεται, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία λόγω και της ύπαρξης υποθαλάσσιου ηφαιστείου στη Νίσυρο. Τελικά οι συγκεκριμένοι σεισμοί είναι τεκτονικοί και οι επιστήμονες θεωρούν ότι το φαινόμενο διέρχεται μάλλον τη φάση των μετασεισμών.

Σεισμική έξαρση παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα και νότια της Μυτιλήνης, με την ισχυρότερη δόνηση μεγέθους 4 βαθμών να εκδηλώνεται στις 10 Ιουλίου. Το φαινόμενο δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία λόγω της μεγάλης απόστασης των επίκεντρων από το νησί, παρουσιάζει όμως επιστημονικό ενδιαφέρον. Από το ίδιο σημείο είχε προέλθει ο σεισμός των 6,3 βαθμών που τον Ιούνιο του 2017 είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές, μεταξύ των οποίων σε 450 σπίτια του χωριού Βρίσα.

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιούπολη: Τα 4 πρόσωπα που «καίει» η 19χρονη