ΣΕΙΣΜΟΙ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πώς εξηγείται ότι έχουμε «σεισμική ησυχία»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πώς εξηγείται ότι έχουμε «σεισμική ησυχία»
O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά στο ερώτημα γιατί έχουμε «σεισμική ησυχία»
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά στο ερώτημα γιατί έχουμε «ησυχία» όσον αφορά τους σεισμούς

Σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:24 τα ξημερώματα της Κυριακής (14/08) στον θαλάσσιο χώρο 27 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Βαθύ Σάμου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εκ μέρους του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Το επίκεντρο του σεισμού, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, βρισκόταν 298 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας.

Εντούτοις ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επανέλαβε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ότι «διανύουμε μια περίοδο σεισμικής ησυχίας».

Εξηγώντας την άποψή του αυτή υποστηρίζει ότι «όλο το 2022 έχουμε πολύ χαμηλά μεγέθη στην επικράτεια σε σχέση με την περίοδο 2020-2021, οπότε είχαμε πολλούς, αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς άνω των 6 ρίχτερ. Μέσα στο 2022 δεν έχουμε ξεπεράσει τα 5 ρίχτερ».

Κατά τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο το γεγονός αυτό έχει την ερμηνεία του: «Την προηγούμενη διετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και προφανώς το σύστημα είναι πλέον σε φάση συσσώρευσης ενέργειας».

«Το έχουμε δει και άλλες φορές στο παρελθόν και είναι απολύτως συμβατό με τη γεωδυναμική της περιοχής» καταλήγει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγώντας την άποψή του περί «σεισμικής ησυχίας».

Σχετικές ειδήσεις