ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (9/10) προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ο σεισμός είχε ένταση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 12χλμ νότια της Δεσφίνας και το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 13χλμ.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Mega για το φαινόμενο.

«Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά με την 1 τα μεσάνυκτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα ανατολή – δύση που διαπρέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα», ανέφερε αρχικά.

«Δεν μπορούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά 3 σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη. Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί είναι ένας μικρός σεισμός, βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον κορινθιακό κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σ εέναν τόσο ευαίσθητο χώρο, και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή, για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

Δείτε το βίντεο του Mega:

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook τα εξής:

«Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η εικόνα δε δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός».

O καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σε ανάρτηση που έκανε επίσης στο facebook άνέφερε τα εξής:

«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας.

Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων», επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.

Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους.

Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε.

Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει.

Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».

Σχετικές ειδήσεις