ΣΕΙΣΜΟΙ

Εύβοια: Σύγκληση Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου - Δεκάδες μετασεισμοί

Εύβοια: Σύγκληση Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου - Δεκάδες μετασεισμοί
Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τα Ψαχνά.
eviathema.gr

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη στιγμή του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια -  Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, ενώ προκάλεσε και βουητό - Τη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο Ευθύμης Λέκκας - Δεκάδες οι μετασεισμοί στην περιοχή

Συγκαλείται η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, μετά τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στα Ψαχνά Ευβοίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στοιχείο που «τρομάζει» τους σεισμολόγους είναι το μήκος των ρηγμάτων στην περιοχή.

Όσον αφορά στην εκτίμηση για τις επόμενες ώρες, οι πιθανότητες το ρήγμα στα Ψαχνά να δώσει μεγαλύτερο από τα 4,9 Ρίχτερ σεισμό, είναι λίγες, αλλά υπαρκτές.

Μετασεισμοί

Εν τω μεταξύ συνολικά πέντε σεισμοί σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης με επίκεντρο την Κεντρική Ευβοία, οι οποίοι μάλιστα έγιναν αισθητή σε περιοχής της Βοιωτίας αλλά και της Αττικής.

Ο πρώτος ήταν μεγέθους 5.1 R με Επίκεντρο: 7 χλμ Ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κοντά στο χωριό Πισσώνας και Εστιακό Βάθος: 10 χλμ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης βρισκόταν κοντά στο σημείο, ο οποίος όπως δήλωσε στο eviathema.gr, ο σεισμός είχε διάρκεια και ήταν αρκετά αισθητός ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές.

Ένας δεύτερος Μεγέθους 2.3 R σημειώθηκε λίγο μετά τις 14.30 με Επίκεντρο: 4 χλμ Ανατολικά – Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και εστιακό Εστιακό Βάθος: 10 χλμ.

Λίγο μετά τις 14.36 ένας τρίτος σεισμός ύψους 1.5 R και πάλι με επίκεντρο: 7 χλμ Ανατολικά – Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και Εστιακό Βάθος: 15 χλμ.

Στις 14:44 ένας τέταρτος σεισμός με μέγεθος: 2.8 R και επίκεντρο: 3 χλμ Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας με Εστιακό Βάθος: 15 χλμ χτύπησε μέσα σε λίγη ώρα την Εύβοια.

Ενώ στις 14.49 το μεσημέρι ένας σεισμός ύψους 3.4 R, με επίκεντρο: 5 χλμ Ανατολικά – Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και Εστιακό Βάθος: 5 χλμ σημειώθηκε στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα η ΕΜΑΚ - Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 5 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και 65 χιλιόμετρα βόρεια των Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Γκανάς: Η εστία μπορεί να δώσει μέχρι και 6 Ρίχτερ

Για ένα ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό ύψους μέχρι και 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, προειδοποίησε μέσω του Newsbomb.gr ο σεισμολόγος-γεωλόγος Αθανάσιος Γκανάς για τη σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια

Ο κ. Γκανάς τόνισε αρχικά ότι πράγματι πρόκειται για έναν διαφορετικό εστιακό χώρο από αυτόν στον οποίο σημειώθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια το προηγούμενο διάστημα. «Απέχει πάνω από 60 χλμ. από την περιοχή της Νότιας Ευβοίας», εξήγησε.

Διευκρίνισε πως στη συγκεκριμένη εστία στα Ψαχνά δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα αλλά μπορεί να δώσει σεισμούς οι οποίοι να αγγίζουν τα 6 Ρίχτερ. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο» όπως είπε.

Χαρακτήρισε μεν «ασθενή» το σεισμό ωστόσο αυτό φαίνεται πως οφείλεται στο χαμηλό εστιακό βάθος.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τα σεισμικά φαινόμενα o κ. Γκανάς τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Σε νέα εστία ο σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια

Από την πλευρά του μιλώντας στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετέφερε τα πρώτα στοιχεία για τη σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Εύβοια.

Όπως εξήγησε πρόκειται για νέα εστία η οποία και ενεργοποιήθηκε. Δεν έχει σχέση όπως τόνισε με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Εύβοια

Η εστία ανέφερε είναι γνωστή καθώς και το 2003 είχε γίνει σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Ήχησε δε «καμπανάκι» στα αρμόδια κλιμάκια και τις Αρχές «να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μετά από το αίτημα του κ. Παπαδόπουλου έγινε γνωστό πως αποφασίστηκε να συγκληθεί η παραπάνω Επιτροπή. Πρόκειται για την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, η οποία συγκαλείεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χ. Στυλιανίδη μετά από επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

Πρόκεται να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις.

Παράλληλα ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, επεσήμανε σε δήλωσή του στο Newsbomb.gr πως δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές ωστόσο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του δήμου.

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ αισθητός στην Αττική

Λίγα λεπτά μετά τις 14:30 ολόκληρη η Αττική σηκώθηκε στο «πόδι» από μια έντονη σεισμική δόνηση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Στη συνέχεια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα κάτω σε 4,9 βαθμούς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, το επίκεντρο της δόνησης είναι στην κεντρική Εύβοια, 7 χλμ. από τα Ψαχνά και το εστιακό βάθος είναι 10 χλμ.

Λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση στο ίδιο σημείο, έντασης 2,4 βαθμών.

Σχετικές ειδήσεις