ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα

Σεισμός στην Εύβοια: Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα
Ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες για το ρήγμα που έδωσε σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας
Intime News

Ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες για το ρήγμα που έδωσε σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας - Γιατί έγινε Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου 

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στην Εύβοια μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που έγινε στα Ψαχνά Ευβοίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, αφού - όπως λένε - η περιοχή έχει πλούσιο σεισμικό ιστορικό και, όπως τόνισε στο Newsbomb.gr ο γεωλόγος, Θανάσης Γκανάς, το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ.

Πάντως, όπως τόνισε σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, έχουν γίνει τουλάχιστον 70 μετασεισμοί ενώ έγιναν και μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα.

«Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Γι' αυτό και οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τη σεισμική ακολουθία. «Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε κάποιες ώρες, για κάποιες μέρες ακόμα, για να δούμε τα νέα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν και στη συνέχεια να εκτιμήσουμε» τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πάντως ξεκαθάρισε ότι σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, δεν συνδέεται με τον σεισμό που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, λέγοντας:

«Είμαστε κάθετοι ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο σεισμικών δραστηριοτήτων. Η σεισμική δραστηριότητα που είχε αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου είναι τελείως διαφορετική από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα».

Σχετικά με την πιθανή ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «Σαν επιτροπή το αποκλείουμε, δεδομένου ότι για να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα γειτονικό της περιοχής και κυρίως της Αταλάντης, γιατί η Αταλάντη είναι πολύ κοντά, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ και πάνω για να υπάρχει η διάχυση της δραστηριότητας».

Παπαδόπουλος: Τουλάχιστον 70 μετασεισμοί στην Εύβοια

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία και, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 70 μετασεισμοί, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. Ανέφερε δε ότι είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.

O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε για το σεισμό στα Ψαχνά ότι πρόκειται για νέα εστία αλλά γνωστή από το παρελθόν, καθώς -όπως είπε- δεν είναι γνωστό το ρήγμα.

Εν τω μεταξύ, από τα 4,9 Ρίχτερ δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Επίσης σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σχετικές ειδήσεις