ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί - 42 νεκροί και στη Συρία

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί - 42 νεκροί και στη Συρία

Σεισμός Τώρα: Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών του καταστροφικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τουρκικών αρχών, 53 είναι οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια δεκάδων κτηρίων που έχουν ισοπεδωθεί. Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη προσωρινός.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Νεκροί και στη Συρία

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι, στη Χάμα και στη Λαττάκεια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτυέρας την Τουρκία, μεταδίδουν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα Λευκά Κράνη, οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, ιδίως στην Ιντλίμπ, έκαναν επίσης λόγο για «δεκάδες θύματα και πολλούς παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια», προσθέτοντας πως διεξάγουν επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό θυμάτων.

Δείτε live εικόνα

Έχουν καταρρεύσει σπίτια - Ανασύρουν νεκρούς από τα χαλάσματα

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από την Τουρκία δείχνουν πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει στο Ντιγιαρμπακίρ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στη Σανλιούρφα, στη δική του πόλη κατέρρευσαν 16 κτήρια.

Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτήρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

7,8 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρα (6/2) στις 03:17 ώρα Ελλάδος, στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στο Γκαζιαντέπ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 27 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά του Γκαζιαντέπ.

7,8 Ρίχτερ και από το USGS

Από την πλευρά του, και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε το σεισμό στα 7,8 Ρίχτερ.

Ο σεισμός, σύμφωνα με αναφορές, έγινε αισθητός στη Συρία, στην Κύπρο, στο Λίβανο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

Και δεύτερος μεγάλος σεισμός

Στην ίδια περιοχή ακολούθησε 11 λεπτά αργότερα σεισμός 6,4 Ρίχτερ.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Σχετικές ειδήσεις