ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στην Τουρκία: Τι λένε οι σεισμολόγοι - Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα;

Σεισμός στην Τουρκία: Τι λένε οι σεισμολόγοι - Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα;
Associated Press

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα ζοφερές, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν και μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις.

Σε επαγρύπνηση είναι οι σεισμολόγοι μετά τον μεγάλο φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία. Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας πήγε στην Τουρκία ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών είναι ιδιαίτερα ζοφερές, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν και μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 5.000, ενώ οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι θα φτάσουν μέχρι και τους 20.000.

Λέκκας: «Ίσως δούμε και μεγαλύτερο σεισμό»

Όπως είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, «δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,8 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία», ενώ εκτίμησε ότι ίσως δούμε και μεγαλύτερο σεισμό.

Σε σχέση με την Ελλάδα και το αν μπορεί να «ξυπνήσει» κάποιο ρήγμα, ο κ. Λέκκας απάντησε πως είναι σχεδόν αδύνατο να επηρεάσει τη χώρα μας, καθώς είναι σε διαφορετικό τεκτονικό σύστημα.

Ακόμη, σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές», ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα.

Συνολάκης: Μπορεί να φτάσουν και τους 20.000 οι νεκροί

«Είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια στην Ανατολία, συγκρίνεται με τον σεισμό του 1939», είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπάρχει πολλή σκέψη στην επιστημονική κοινότητα για το αν ο δεύτερος σεισμός των 7,6 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός ή ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός.

«Το θέμα είναι ότι είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, μπορεί να φτάσουμε και τους 20.000 νεκρούς», τόνισε ο καθηγητής, ενώ ανέφερε ότι έχουν πέσει περίπου 3.000 σπίτια. «Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, δύο νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει», προσέθεσε.

Τσελέντης: «H σεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλούς μήνες»

Πάνω από 15.000 εκτιμά ότι θα είναι τα θύματα του σεισμού ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ενώ επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλούς μήνες, μπορεί και 8-10 μήνες.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα και για μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα. «Το ρήγμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκείνο στο Αιγαίο, δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Μπορεί, όμως, να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά αν φτάσει εκεί θα είναι στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την κατάσταση στην Τουρκία είπε ότι «τα πράγματα είναι τραγικά. Στο ίδιο ρήγμα έγινε μεταφορά τάσεων και έγινε και ο δεύτερος σεισμός», εξήγησε.

Παπαδόπουλος: Μπορεί να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Σε ανάρτησή του χθες στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC). Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Παπαζάχος: Είναι μεγάλη η χιλιομετρική απόσταση

Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, που σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε ότι «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Ωστόσο, ανέφερε ότι ίσως η Κύπρος να επηρεαστεί. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», σημείωσε ο καθηγητής.

Γκανάς: Μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα κοντά στην Κύπρο

Για τη βιβλική καταστροφή με άγνωστο ακόμη μέγεθος μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Όπως είπε ο καθηγητής, για την Ελλάδα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος, διότι είμαστε αρκετά μακριά. Όμως, τόνισε ότι «προκύπτει ένας μικρός κίνδυνος για την Κύπρο, διότι η Κύπρος απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια μικρότερα ρήγματα τα οποία μπορεί να διεγερθούν. Μπορεί βεβαίως να διεγερθούν και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρακολούθηση στην περιοχή».

Σχετικές ειδήσεις