ΣΕΙΣΜΟΙ

Σοκαριστική προειδοποίηση Χουλιάρα: «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα»

Σοκαριστική προειδοποίηση Χουλιάρα: «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα»
Associated Press

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας εξήγησε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους.

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Αυτό όμως που προβληματίζει τόσο τους ειδικούς όσο και τον απλό κόσμο είναι η πιθανότητα στο επόμενο διάστημα να έχουμε και στην Ελλάδα έναν «μεγασεισμό».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα». Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι βρισκόμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμο της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1000 χρόνια.

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος.

Σε ό,τι αφορά στην αντοχή των κτηρίων σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι «τα κτήριά μας είναι καλύτερα από αυτά που καταρρέουν στην Τουρκία».

Ωστόσο, τόνισε ότι έχουμε μείνει πίσω στους ελέγχους κτηρίων.

Λέκκας από Τουρκία: Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί

Έχοντας συμπληρώσει δύο εικοσιτετράωρα που η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης επιχειρεί στα ερείπια των κατεστραμμένων από τον σεισμό πολυκατοικιών στην Τουρκία ο Eυθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στην ΕΡΤ για τη μάχη που δίνουν οι διασώστες εκτιμώντας ότι λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί πολλοί από τους εγκλώβισμένους λόγω του ψύχους.

«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο οποίος αναμένει στην Τουρκία και άλλους επιστήμονες για να μελετήσουν το γεωλογικό αυτό φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων δυνατών σεισμών.

Μιλώντας για το ρήγμα της Ανατολίας που αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο ο καθηγητής Γεωλογίας καθώς και στο τι οδήγησε σε αυτή τη βιβλική καταστροφή με τους νεκρούς να ξεπερνούν ήδη τους 7.000 επισήμανε ότι τα εδάφη θεμελίωσης, εκεί όπου υπήρχαν πολλές καταρρεύσεις ήταν πολύ υποβαθμισμένα. «Βλέπουμε καταστροφές εκεί όπου υπήρχε ο συνδυασμός της έλλειψης αντισεισμικών κανόνων μαζί με τα εδάφη. Φταίει η ποιότητα των υλικών, ο ελλιπής αντισεισμικός κανονισμός. Φταίει η τάση των γειτόνων μας να κάνουν εντυπωσιακές κατασκευές, οι οποίες εμπεριέχουν και τη μεγαλύτερη τρωτότητα», σημείωσε.