Νύχτα αγωνίας στις Κυκλάδες μετά το σεισμό των 5 Ρίχτερ – Είχαν προηγηθεί τα 5,3 Ρίχτερ
Χωρίς τέλος το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή των νοτιοανατολικών Κυκλάδων.

Άλλη μια νύχτα τρόμου και αγωνίας ζουν οι κάτοικοι των νησιών στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες.
Μετά 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 00:37 μετά τα μεσάνυχτα νέος σεισμός, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο νέος σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ., και επίκεντρο τα 17 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 00:44 μετά τα μεσάνυχτα, ακολούθησε στην ίδια περιοχή, σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στο EMSC, έγινε αισθητός ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.
5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας
Είχε προηγηθεί η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου στην Αμοργό.
Ο σεισμός σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αν και αρχικά καταγράφηκαν δύο δονήσεις με διαφορά μόλις ενός λεπτού.
Η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση αποτελεί την ισχυρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στις Κυκλάδες.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 17 χλμ., ενώ το επίκεντρο του εντοπίστηκε στα 17 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Και αυτό ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη.

Πόσοι σεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα
Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει εντοπίσει συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πάνω από 12,800 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.0.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»
Με νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε τον σεισμό που ταρακούνησε τις Κυκλάδες το βράδυ της Δευτέρας.
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ανάρτησή του.
Νωρίτερα μιλώντας στο Mega ο σεισμολόγος διέκρινε μια μικρή αισιοδοξία για τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Έχουμε μια μείωση των σεισμών, που είναι πάνω από 3 Ρίχτερ. Όχι εντυπωσιακή, αλλά μείωση. Παρά το 5άρι το χθεσινό. Είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη, ότι ίσως έχουμε μπει στη διαδικασία αποφόρτισης. Το καινούριο χαρακτηριστικά είναι πως οι δύο σημερινοί ισχυροί σεισμοί, φαίνεται για πρώτη φορά αλλάζουν τον τρόπο που σπάζει το ρήγμα. Μέχρι τώρα όλοι οι σεισμοί είχαν τον ίδιο μηχανισμό διάρρηξης. Σήμερα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίησης, που δείχνει ότι ίσως ενεργοποιηθεί ένα μικρό ρήγμα στα ανατολικά. Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί στα αισιόδοξα σημάδια. Αλλά χρειάζεται να περιμένουμε περισσότερα στοιχεία».
Αθανάσιος Γκανάς: «Πρωτοφανής σεισμική κρίση»
Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος κ. Γκανάς για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ανέφερε πως πρόκειται για «σμηνοσειρά σεισμών» ενώ ακόμη οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αποτελεί τον κύριο σεισμό.
«Ένα δυναμικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς έχουν σημειωθεί 169 σεισμοί πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», τόνισε ενώ χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «μια πρωτοφανή σεισμική κρίση και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες».
Ο Θανάσης Γκανάς στη συνέχεια, αναφορικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σημείωσε: «Οι αλλαγές δείχνουν μια ανύψωση του ηφαιστείου λόγω μάγματος. Υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους. Το μάγμα ισούται με 5 εκατ. κυβικά, παρακολουθούμε συνεχώς το φαινόμενο».
Σχόλια