ΣΕΙΣΜΟΙ

Ισχυρός σεισμός στο Αίγιο

Ισχυρός σεισμός στο Αίγιο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7R σημειώθηκε στις 19.12 το απόγευμα της Παρασκευής (07/11), κοντά στο Αίγιο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα, αλλά ακόμα και στην Αθήνα, εντοπίστηκε 9χλμ βορειανατολικά του Αιγίου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 5χλμ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός είναι μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 38 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας.

Μετασεισμοί και μικροζημιές στο Αίγιο

Πέντε μετασεισμοί σε διάστημα μισής ώρας από τον ισχυρό σεισμό των 4,7R σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (07/11) στο Αίγιο.

Ο μεγαλύτερος εξ αυτών ήταν της τάξης των 2,6R και ήταν αυτός που ακολούθησε τον κύριο.

Το ευχάριστο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ οι μέχρι τώρα υλικές ζημιές είναι πολύ περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα και βάσει της ενημέρωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσαν ένα μη κατοικημένο σπίτι στο κέντρο της πόλης και μία μάντρα.

Παράλληλα, ζημιές προκλήθηκαν και στην τοιχοποιία του μητροπολιτικού ναού της Παναγίας της Φανερωμένης στο Αίγιο, καθώς και στη τοιχοποιία μίας πολυκατοικίας, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος βρίσκεται στο Αίγιο, μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε πως αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση βρέθηκαν στην πόλη κλιμάκια της πολιτικής προστασίας και του ΤΑΣ, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους. Επίσης, όπως πρόσθεσε, λειτουργεί στο δημαρχείο ο τετραψήφιος αριθμός 4118, στον οποίο μπορούν να τηλεφωνούν οι κάτοικοι και να υποβάλουν αιτήματα για ελέγχους. Ακόμη, όπως ανέφερε ο Γιώργος Διδασκάλου, στο Αίγιο βρίσκονται, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ενισχύσεις της Πυροσβεστικής, καθώς και άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, που θα παραμείνουν στην πόλη καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Στο μεταξύ, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους, λόγω του σεισμού, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός, έχει επανέλθει η ηρεμία στην πόλη.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής Χρήστος Ευαγγελίδης, «υπάρχει μία μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Σχετικές ειδήσεις