ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Ηλεία: Κίνδυνος για το φράγμα του Πηνειού λέει ο Τσελέντης (vid)

Σεισμός Ηλεία: Κίνδυνος για το φράγμα του Πηνειού λέει ο Τσελέντης (vid)

Τα νεότερα σχετικά την κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία έδωσε με δηλώσεις του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης μέσα από το Achaia Channel  χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τους δημοσιογράφους Χρήστο Στρατουλάκο και Μάνθο Ευαγγελίου.

Απάντησε για το θέμα της σεισμικής υπερδιέγερσης της Ηλείας και έκανε λόγο για ντόμινο μετά το μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου τον περασμένο Οκτώβριο.

Κάτι που είχε αναφερθεί ως ενδεχόμενο από εκείνη την περίοδο.

Επίσης αναφέρθηκε και στο φράγμα Πηνειού, όπου σημείωσε πως πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Τρεις νέοι σεισμογράφοι

Σε Ανδραβίδα, Κατάκολο και Κρέστενα εγκαταστάθηκαν χθες και προχθές τρεις νέοι σεισμολογικοί σταθμοί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το απόγευμα της Τετάρτης κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με τους Π. Αργυράκη και Θ. Χίνη και με την συνδρομή του Κ. Μπούκουρα στο επιχειρησιακό κέντρο στην Αθήνα έκαναν την πρώτη εγκατάσταση σε χώρο στην Ανδραβίδα.

Το πρωί της Πέμπτης έγινε η εγκατάσταση του δεύτερου σταθμού στο χώρο του παλιού απεντομοτηρίου στο λιμάνι Κατακόλου, ενώ το απόγευμα ολοκληρώθηκε η αποστολή με την τοποθέτηση και του τρίτου σταθμού στην Κρέστενα.

"Ως υπεύθυνος του φορητού σεισμολογικού δικτύου, τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις επιτυχείς και άμεσες εγκαταστάσεις των οργάνων μας. Επίσης ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Καθ. Ε. Πλειώνη, τον Καθ. Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη και τον Διευθυντή Ερευνών Γ. Δρακάτο για τον άμεσο και άψογο σχεδιασμό και συντονισμό της εγκατάστασης του φορητού σεισμογραφικό δικτύου στην σεισμογενή περιοχή" ανέφερε σε δήλωσή του ο Διευθυντής Έρευνας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο γνωστός σεισμολόγος σχολίασε ακόμα πως "... το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αμέσως εγκατέστησε τοπικό σεισμολογικό δικτύο στην σεισμογενή περιοχή σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην περιοχή θα έπρεπε να έχει πάει ο ΟΑΣΠ από την πρώτη στιγμή με οδηγίες και προληπτικά μέτρα για τους κατοίκους αντί να προσπαθεί αδικαιολόγητα να καθησυχάσει για «μικρούς σεισμούς και μικρά ρήγματα». Οι κάτοικοι ξέρουν καλά το βαρύ σεισμικό ιστορικό της περιοχής".

Πλέον τόσο η βόρεια Ηλεία, όσο η κεντρική και νότια έχουν επιπλέον κάλυψη και καταγραφή των σεισμικών δεδομένων, ώστε οι επιστήμονες να έχουν μια καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης.

Η περιοχή είναι από τις πλέον σεισμογενής στην Ευρώπη, οι κάτοικοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τα φαινόμενα αυτά και να επιδεικνύουν - όσο αυτό είναι εφικτό - τη δέουσα ψυχραιμία και προσοχή.

"Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι διπλά στους κατοίκους της Ηλείας το μόνο που σας ζητούν είναι να λαμβάνετε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης" σχολίασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης στο προφίλ του στο Facebook απαντώντας στις αγωνιώδεις ερωτήσεις πολιτών από την περιοχή.

Πηγή: ilialive.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το νέο υπερόπλο του ελληνικού στρατού - Το «τρέμουν» οι Τούρκοι (pics)

Κτηματολόγιο 2019: Παράταση 6 μηνών - Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες