ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός: Τρόμος από τις επτά ισχυρές δονήσεις στην Καστοριά - Τι λέει ο Λέκκας

Σεισμός: Τρόμος από τις επτά ισχυρές δονήσεις στην Καστοριά - Τι λέει ο Λέκκας
Τι κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
EUROKINISSI

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (1/6), στις 07:26. To επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, 47χλμ. δυτικά της Καστοριάς, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 3,5χλμ.

«Σήμερα το πρωί εκδηλώθηκε μια συνδυασμένη σεισμική δραστηριότητα στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, στις 6:33 εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών στην Κορυτσά, λίγο μετά τα ελληνικά σύνορα. Ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μια γενικότερη περιοχή της Αλβανίας αλλά και του ελληνικού χώρου και έξι λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 4,7 βαθμών στην περιοχή μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

«Μετά από αυτά τα δύο γεγονότα, είχαμε κάποιες δονήσεις της τάξεως των 3 και 4 βαθμών στον χώρο της Αλβανίας. Όλες αυτές οι δονήσεις έγιναν αισθητές στις γύρω περιοχές, ανησυχώντας τους κατοίκους», σημειώνει.

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι αυτοί οι δύο σεισμοί είναι ανεξάρτητοι και ανήκουν στο καθεστώς των της ιόνιας ενότητας, μιας ενότητας που έχει στην περιοχή αυξημένη σεισμικότητα. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Θεωρώ, όμως, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα μεγέθη θα κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Οι κατασκευές στην περιοχή είναι αρκετά ανθεκτικές για αυτούς τους σεισμούς. Συνεπώς, εκείνο που θα σύστηνα στους κατοίκους είναι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν και θα πρέπει να κρατούν την ψυχραιμία τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος», εξηγεί στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Ακούστε τι είπε στο Newsbomb.gr ο Ευθύμιος Λέκκας:

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην Καστοριά

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 45χλμ. Δυτικά της Καστοριάς στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου (01/06/2019).

Δείτε στην gallery τους χάρτες του σεισμού:

Τι κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Στην περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τουλάχιστον έξι σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ώρες με μεγαλύτερα αυτή των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι προκαταρκτικές αυτόματες λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κατέγραψαν και άλλους σεισμούς.

Συγκεκριμένα, στις 07:31 σημειώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 17χλμ. βόρεια της Καστοριάς.

Στις 07:32 ακολούθησε δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 38χλμ. νοτιοδυτικά της Καστοριάς.

Στις 07:33 σημειώθηκε ένας νέος σεισμός στην περιοχή μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 38χλμ. βόρεια της Καστοριάς.

Στις 07:42, 37χλμ. βόρεια της Καστοριάς, σημειώθηκε δόνηση 3,4 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε στις 07:52 με σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο τα 44χλμ. βορειοδυτικά της Καστοριάς.

Έτσι κατέγραψε τους σεισμούς το EMSC

Η προκαταρκτική λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), κατέγραψε στις 07:26, σεισμό μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 07:33, σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Και στις 07:51 σεισμό μεγέθους 4,4 Ρίχτερ.

Οι εκτιμήσεις του αμερικάνικου USGS

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), κατέγραψε τρεις σεισμούς.

Ο πρώτος στις 07:26 είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.

Ο δεύτερος, στις 07:33 είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

Ο τρίτος, πάντα σύμφωνα με το USGS, σημειώθηκε στις 07:51 και είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ.

Δείτε στη gallery τους σεισμούς, όπως τους κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στον Πεντάλοφο της Κοζάνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr