ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Αθήνα: Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Σεισμός Αθήνα: Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
EUROKINISSI

Διαφορετικές οι απόψεις των σεισμολόγων για τον κύριο σεισμό - Τι λένε για τους μετασεισμούς και το Σαββατοκύριακο

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά τον σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/07) στην Αθήνα.

Έκδηλη η ανησυχία αλλά και η επιφυλακτικότητα ανάμεσα στους σεισμολόγους, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τη Μαγούλα, πολύ κοντά στο ρήγμα της Πάρνηθας.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, ακόμη και μετά από κάποιο διάστημα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Άκη Τσελέντη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος πρόκειται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δραστηριότητα ενδέχεται να σταματήσει και να ξεκινήσει πάλι μετά από κάποιο διάστημα δίνοντας μας έναν ισχυρό μετασεισμό.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά», τόνισε σε κάθε περίπτωση ο Άκης Τσελέντης. «Έχουμε καταγράψει στο κοντρόλ του Γεωδυναμικού, μέχρι την ώρα που μιλάμε δεκάδες μετασεισμούς που κορυφώθηκαν με ένα μέγεθος 4.4 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν πολλοί σεισμοί των 3 ή 2 Ρίχτερ», δήλωσε.

Ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι εξ αρχής τόνισε, αν και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να το πει κανείς αμέσως, πως ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Φαίνεται ότι ήταν ο σεισμογόνος χώρος που έδωσε τον σεισμό του 1999, είχε σπάσει τότε το ανατολικό κομμάτι, τώρα έσπασε το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι πολύ μικρότερο για αυτό το λόγο εξέφρασα την εκτίμηση ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τα 5.,1 ρίχτερ επομένως κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Μάλιστα υπογράμμισε πως το γεγονός πως δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές σήμερα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσουν αντικείμενα σε έναν ισχυρό μετασεισμό.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε την ανάγκη ο ΟΑΣΠ και ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

«Τα σπίτια, ειδικά τα νόμιμα, δεν πέφτουν τόσο εύκολα», πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους Αθηναίους. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το εσωτερικό των σπιτιών τους», υπογράμμισε.

Χουλιάρας: Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος αναφέρει: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος».

Δείτε στην gallery τις αναρτήσεις του:

Σκορδίλης: Χρειάζεται ψυχραιμία

Νωρίτερα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στην κάμερα του Οpen TV, συμβούλεψε τον κόσμο να δείξει ψυχραιμία και να έχει μια αντισεισμική παιδεία και συνείδηση ώστε να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση σεισμού, ενώ ανέφερε ότι αν επιβεβαιωθεί ότι οι ακόλουθες δονήσεις μετά τον ισχυρό σεισμό ήταν μετασεισμική δραστηριότητα, αυτή θα κρατήσει κάποιες μέρες.

Παπανικολάου: Επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999

Την εκτίμησή του ότι τα 5,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το μεσημέρι της Παρασκευής την Αθήνα ήταν ο κύριος σεισμός εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, κάνοντας λόγο για «επανάληψη του σεισμού της Πάρνηθας το 1999».

Συνολάκης: «Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει και μεγαλύτερο σεισμό»

Ως μια «πρόβα τζενεράλε» χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως τόνισε ο κ. Συνολάκης, κάποια στιγμή θα «χτυπήσει» την πρωτεύουσα ένας καταστροφικός σεισμός.

«Η Αθήνα άντεξε, αυτό είναι ευχάριστο. Εγώ θα έβλεπα αυτόν τον σεισμό σαν μια πρόβα τζενεράλε, δηλαδή μια μεγάλη άσκηση γιατί ήταν ένας σχετικά ήπιος σεισμός που μας έδειξε αρκετές αδυναμίες του συστήματος ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για έναν καταστροφικό σεισμό που κάποια στιγμή – είναι αναπόφευκτο – θα χτυπήσει την Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας πως «μπορεί να γίνει σε δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια, κανείς δεν ξέρει πότε».

Ερωτηθείς αν τα δημόσια κτήρια είναι αντισεισμικά ο κ. Συνολάκης ξεκαθάρισε πως όσα είναι κτισμένα με σύγχρονο αντισεισμικό κώδικα (από το 1999 μετά) είναι ασφαλή.

Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζει πως χρειάζεται χρόνος για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμός. Οι μετασεισμοί που έχουν γίνει δεν μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος, συμπληρώνει.

Γκανάς: Θα συνεχιστουν οι μετασεισμοί

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς. «Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί, αλλά είναι νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Μια ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό είναι φυσιολογική η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς με μεγέθη έως 3,8», σημείωσε στο OPEN TV.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Δείτε ΕΔΩ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις