ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Υμηττός: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Ανησυχία για τους ανέμους

Φωτιά Υμηττός: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Ανησυχία για τους ανέμους

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην πυροσβεστική για την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον Υμηττό

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στον Υμηττό, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν όλες οι δυνάμεις μέχρι να σβήσουν κάποιες μικρές εστίες που παραμένουν ακόμα ενεργές.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην οδό Ιονίου στην Παιανία, όπου και είχε διακοπεί μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις.

Η φωτιά έφτασε στις κεραίες, όπου προξένησε μικρές ζημιές σε υλικά έξω από το χώρο.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές στην Παιανία από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι και εξωτερικά σε άλλα τρία.

Οι κάτοικοι δεν κινδύνευσαν, καθώς απομακρύνθηκαν έγκαιρα με την συνδρομή της Αστυνομίας.

Φωτιά Υμηττός: Φωτογραφίες σοκ από καμένο σπίτι

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Μια μαρτυρία σοκ στο newsbomb.gr από κάτοικο της Παιανίας περιγράφει πως ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στον Υμηττό.

Ο Γ.Α. εξηγεί στο newsbomb.gr ότι η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Προσήλιο, επί της οδού Προσηλίου όταν άγνωστο με ποιον τρόπο καλώδιο της ΔΕΗ έπεσε σε ξύλινο παράπηγμα που βρισκόταν στο σημείο με αποτέλεσμα αυτό να τυλιχτεί στις φλόγες.

Τα αίτια της φωτιάς θα διερευνηθούν σε δεύτερο χρόνο καθώς προτεραιότητα της πυροσβεστικής είναι να περιοριστούν οι εστίες πριν την ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι για σήμερα αναμένονται ισχυροί έως 7 μποφόρ.

Δείτε φωτογραφίες από την μεγάλη φωτιά

Αυτή την ώρα στην περιοχή επιχειρούν 141 Πυροσβέστες με 46 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και δύο ελικόπτερα Σινούκ. Συνδράμουν δύο μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και δύο της Περιφέρειας καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης εκτίμησε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς θα είναι ακόμα καλύτερη. «Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα θα είναι ακόμα καλύτερη, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό μερικό έλεγχο» διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.


«Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επίσης στον ΣΚΑΙ.



«Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα, στεγανοποιήσαμε την Κατεχάκη, τρέξαμε προσομοίωση που αφορούσε την ένταση του ανέμου ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι, ενεργοποιήσαμε προληπτικά πρωτόκολλα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν υποδειγματική» σημείωσε.

«Η φωτιά είναι υπό έλεγχο στην Παιανία» λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος Παιανίας – Γλυκών Νερών μιλώντας στο newsbomb.gr.

Ο Σπύρος Στάμου σημειώνει πως «αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τουλάχιστον στην Παιανία να σβήσουν την φωτιά. Ελπίζουμε σύντομα να ελεγχθεί και στα Γλυκά Νερά. Δεν υπάρχουν πλέον φλόγες αλλά κυρίως αναζωπυρώσεις. Αυτή τη στιγμή είναι όλα υπό έλεγχο σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Παιανίας ήταν η άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής που «είχε ως αποτέλεσμα να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες. Άμεση ήταν όμως και η κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την πολιτική προστασία του δήμου. Εκκενώθηκαν πολλά σπίτια τα οποία μπορεί να μην κάηκαν αλλά μόνο ο καπνός θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους».

Η φωτιά στον Υμηττό έχει πλησιάσει αρκετά τις κεραίες που υπάρχουν στην κορυφή του βουνού, ενώ μερικές εξ αυτών έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και στο σήμα τους.

Οι σταθμοί που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα σοβαρά προβλήματα είναι οι:

Παραπολιτικά 90.1

Galaxy 92, Λάμψη 92.3

Best 92.6

Ελληνικός 93.2

Love 97.5

Nostos 100.6

Athens Voice 102.5