ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες μετά την καταστροφή

Φωτιά Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες μετά την καταστροφή
In Τime

Φωτιά Εύβοια: Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτουν οι πρώτες εικόνες από την Εύβοια με την ανατολή του ηλίου. 

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Από αέρος την προσπάθεια υποστηρίζουν 7 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων του Ελληνικού Στρατού και δύο συντονιστικό.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης που δημιουργήθηκε πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Δείτε τις πρώτες εικόνες μετά την ανατολή του ήλιου

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νεότερα για τη φωτιά στην Εύβοια

Εμπλοκή με τα αεροσκάφη από την Κροατία

Στην Ελλάδα βρίσκονται τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της βοήθειας που είχε ζητήσει την Τρίτη (13/8) η Αθήνα, προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.

Τα ιταλικά αεροσκάφη, μαζί με τα ελληνικά, θα ξεκινήσουν την μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας.

Ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αυτή η εξέλιξη είχε σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να καταθέσει αίτημα προς την Ισπανία (αίτημα που έγινε δεκτό), προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.

Σύμμαχος ο άνεμος

Οι άνεμοι κόπασαν όταν έπεσε η νύχτα και δεν ξεπέρασαν όλο το βράδυ στα κρίσιμα σημεία τα 3-4 μποφόρ.

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Διαβάστε επισης

Φωτιά Εύβοια: Αποκαλυπτική η τελευταία δορυφορική φωτογραφία από τη NASA

Φωτιά ΤΩΡΑ: Γιατί μυρίζει καμένο όλη η Αθήνα