Φωτιά Εύβοια: Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που δείχνουν εμπρησμό – Το προφίλ των τριών υπόπτων

Newsbomb

Φωτιά: Τρεις ύποπτοι για εμπρησμό στην Εύβοια, καθώς τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν τρεις εστίες πυρκαγιάς, στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, το σημείο όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά.

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ημερών δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στην Εύβοια το πρωί της Παρασκευής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν ωστόσο στην περιοχή μέχρι την πλήρη κατάσβεση και της τελευταίας εστίας φωτιάς.

Παρότι η πυρκαγιά, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, έχει πλέον οριοθετηθεί στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν 390 πυροσβέστεςμε 101 οχήματα, 172 άτομα πεζοπόρο, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, τέσσερα μηχανήματα έργου και μηχανήματα και υδροφόρες Δήμων και ΟΤΑ.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη «μάχη» ρίχτηκαν και έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα ενώ μετά τις 8:00 πμ αναμένεται να απογειωθούν και να επιχειρήσουν και τα τρία ευρωπαϊκά ελικόπτερα -δύο ιταλικά και ένα ισπανικό- που έχουν φτάσει στη χώρα μας στο πλαίσιο του συστήματος RescEU.

Τρεις ύποπτοι για εμπρησμό

Τρεις είναι οι ύποπτοι για εμπρησμό. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν τρεις εστίες πυρκαγιάς, στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, το σημείο όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά.

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χλμ. από το χωριό Μακρυμάλλη, με τρία κλιμάκια του ανακριτικού να εντοπίζουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στοιχεία εμπρησμού σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή.

Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλατικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υλικό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Έχουν λάβει τουλάχιστον 25 καταθέσεις κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν ύποπτες κινήσεις ατόμου μου μοτοσικλέτα και ενός ακόμη με αυτοκίνητο στην περιοχή, χωρίς προς το παρόν να έχουν σώσει στοιχεία ταυτότητας των συγκεκριμένων οχημάτων.

Οι Αρχές αναζητούν πλάνα από κάμερες ασφαλείας της περιοχής προκειμένου να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα ύποπτα οχήματα.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σχηματίζοντας το πιθανό προφίλ του εμπρηστή, συνδυαζόμενο με τις καταθέσεις πολιτών, έχουν ήδη σχηματίσει έναν κύκλο τριών υπόπτων, κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής.

Και τα τρία άτομα έχουν εξεταστεί, αλλά έχουν παρουσιάσει άλλοθι, το οποίο ελέγχεται.

Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο 33χρονος που είχε συλληφθεί πέρυσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς.

Κρανίου τόπος η Εύβοια

Μαύρο, στάχτη και αποκαΐδια. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς πια στην Εύβοια.

Η πύρινη λαίλαπα, που σάρωσε στο διάβα της τα πάντα, κατέκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 22.680 στρέμματα γης, όπως δείχνουν τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel -2.

Χτες, μάλιστα, οι φλόγες είχαν φτάσει στα όρια του κέντρου άγριων ζώων -σε μια χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά- ωστόσο τελικώς οι πυροσβέστες μετά από πραγματική μάχη κατάφεραν να την περιορίσουν.

Δείτε στη gallery εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά:

39 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Το έργο της Πυροσβεστικής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθ΄όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας καθώς σε ένα 24ωρο σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές, για την κατάσβεση των οποίων επιχείρησαν συνολικά 825 πυροσβέστες, 278 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, καθώς και 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 συντονιστικό ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης επιχείρησαν 2 αεροσκάφη από Ιταλία και 1 από Ισπανία μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 22 υδροφόρες και 20 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved