ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Το κινητό «καίει» τον 33χρονο – Συνεχίζονται οι ανακρίσεις από την Πυροσβεστική

Φωτιά στην Εύβοια: Το κινητό «καίει» τον 33χρονο – Συνεχίζονται οι ανακρίσεις από την Πυροσβεστική
In time

Προβληματικό φαίνεται ότι είναι το άλλοθι του 33χρονου βασικού υπόπτου για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης (13/08) στην Εύβοια.

Στην πρώτη κατάθεσή του ο 33χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν 25 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο έναρξης της μεγάλης φωτιάς και τόπο διαμονής του. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προφορικά στοιχεία που πήρε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία ενεπλάκη στη διαδικασία των ερευνών, δείχνουν το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου να ενεργοποιεί κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός. Τον τόπο, δηλαδή, διαμονής του, το κρίσιμο χρονικό διάστημα έναρξης της πυρκαγιάς τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου.

Τα αρμόδια στελέχη Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) αναμένουν και εγγράφως τις απαντήσεις όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, για τις επικοινωνίες και την ενεργοποίηση των κεραιών τους, προκειμένου να προστεθούν στη δικογραφία μαζί με όλα τα στοιχεία της προανάκρισης.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ, μετά από την ενημέρωση της ΕΥΠ, βρέθηκαν για δεύτερη φορά στην Εύβοια προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου τους 3 υπόπτους και να εντοπίσουν τυχόν αντιφάσεις σε σχέση με τις πρώτες καταθέσεις τους.

Βασικός ύποπτος παραμένει ο 33χρονος. Σημειώνεται ότι είχε συλληφθεί και πέρσι ως υπεύθυνος για 9 πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, είχε καταδικαστεί για μία από αυτές και είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Επίσης, ο 33χρονος νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική και πήρε εξιτήριο στις αρχές περασμένου Ιουλίου.

Δείτε το βίντεο:

Στην περίπτωση που από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου επιβεβαιωθεί πως η τηλεφωνική σύνδεση που κατέχει ενεργοποιεί κεραία κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, τότε υπάρχει μία σοβαρή ένδειξη ενοχής, που θα προστεθεί στα υπάρχοντα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή οι Αρχές πιστοποιούν πλέον κατά 99% ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια οφείλεται σε εμπρησμό. Ο πραγματογνώμονας που είχε οριστεί προκειμένου να εξετάσει αν η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από την γεννήτρια ενός εργοστασίου ή από μία κολώνα της ΔΕΗ αποφάνθηκε ότι αυτές δεν είναι οι αιτίες έναρξης της πυρκαγιάς.

Οι Αρχές εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης. Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων.

Το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και skai.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Πότε ανακοινώνονται

Σχετικές ειδήσεις