Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Κουμουτσάκος στο Newsbomb.gr για το προσφυγικό - Εκρηκτική η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο

Κουμουτσάκος στο Newsbomb.gr για το προσφυγικό - Εκρηκτική η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο
Intime

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τους κατοίκους να «σηκώνουν» όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης - Στα hot spot έχει «στοιβαχτεί» πολλαπλάσιος αριθμός μεταναστών από όσους μπορούν να φιλοξενήσουν - Η αλήθεια σε αριθμούς - Τι είπε  στο Newsbomb.gr ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος - Το Newsbomb.gr επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Σάμου Γιώργο Στάντζο. 

Η κατάσταση στα νησιά είναι «εκρηκτική», αφού η έλλειψη κέντρων πρώτης υποδοχής σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οι πρόσφυγες φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, αλλά καταφθάνουν σε ένα «παράδεισο» που αποτελείται από καταυλισμούς με βρώμικες τουαλέτες, σωρούς από σκουπίδια, χωρίς πρόσβαση σε νερό, στέγη και ιατρική φροντίδα.

Μία «ωρολογιακή βόμβα» που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Στη χώρα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι ροές στα νησιά συνεχίζονται, ενώ πολλά από τα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση λήγουν έως το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον δεν ανανεωθεί από την Ε.Ε., θα πρέπει να βρεθεί χώρος μεταστέγασης των χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν στα ξενοδοχεία.

Metanastes2.jpg

Έτσι δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις στα hot spot των νησιών.

Μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε «αποθήκες ψυχών»

Αυτό είναι τα hot spot. Κακοφτιαγμένες, πλην όμως καλοπληρωμένες κατασκευές στις οποίες έχει στοιβαχτεί πολλαπλάσιος αριθμός ανθρώπων από όσους μπορούν να φιλοξενήσουν.

Χιλιάδες άνθρωποι στριμώχνονται σε άθλιους καταυλισμούς, οι οποίοι είναι γεμάτοι κινδύνους για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία. Οι μετανάστες κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο από την Τουρκία προς την χώρα μας πληρώνοντας τους δουλεμπόρους 1.000 δολάρια ο καθένας.

Μάλιστα, πριν ένα χρόνο το Newsbomb.gr επισκέφτηκε το νησί της Μυτιλήνης και έκανε ρεπορτάζ για τις συνθήκες που ζουν στην Μόρια χιλιάδες παράνομοι μετανάστες.

Διαβάστε επίσης: Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στη Μόρια (pics+vid)

Οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης του 2015, παρατηρούσαν από τις αρχές του καλοκαιριού μια ανησυχητική αύξηση των ορών από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την εγκληματικότητα που έχει αυξηθεί επικίνδυνα στα νησιά όσο και την υγειονομική βόμβα καθώς τα σκουπίδια και οι συνθήκες που ζουν οι μετανάστες είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το Δήμαρχο Σάμου κ. Γιώργο Στάνζο

Δραματική παρουσίασε την κατάσταση ο Δήμαρχος του νησιού.

«Οι Σαμιώτες έχουμε φύγει από την κανονικότητα μας. Ζητάμε εδώ και τώρα λύσεις» τόνισε ο Δήμαρχος. Όπως είπε ο κ. Στάντζος το νησί έχει επιβαρυνθεί σε επίπεδο περιβάλλοντος. «Οι μετανάστες έχουν μία τελείως διαφορετική κουλτούρα για το περιβάλλον. Η πόλη καθημερινά γεμίζει απορρίμματα τα οποία είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία».

«Υπάρχει πρόβλημα στη ζωή της πόλης»

«Υπάρχει πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος κάνοντας έκκληση πως πρέπει η πολιτεία να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο «Υπάρχει πρόβλημα στη ζωή της πόλης».

«Η νέα κυβέρνηση κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες ωστόσο χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα» συνέχισε.

Metanastes4.jpg

«Ζητάμε αλλαγή εδώ και τώρα»

«Είναι απαράδεκτο να επιτραπεί αυτό το σκηνικό στο νησί μας» είπε ο κ. Στάνζος. Επιπλέον, ο Δήμαρχος δεν εστίασε μόνο στην ανάγκη να πράξει τα δέοντα η πολιτεία αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ολόκληρη η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα «Δεν αναφέρομαι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά κσι στη Ε.Ε. Δεν μπορούν να αδιαφορούν για το μεταναστευτικό. Ο καταυλισμός θυμίζει Βηρυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. επισήμανε τους κινδύνους εν όψει του Φθινοπώρου

«Βρισκόμαστε σε μία τουριστική περίοδο. Το σκηνικό είναι αντιφατικό. Από τη μία οι τουρίστες και από την άλλη οι μετανάστες και εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες. Σε ένα νησί 8000 κατοίκων έχουμε 5.000 μετανάστες. Έχουν κάνει μία πόλη στην πόλη μας». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο το πρόβλημα θα διογκωθεί καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο. «Εκεί το πρόβλημα θα είμαι ακόμα μεγαλύτερο καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να κοιμούνται έξω με αντίξοες καιρικές συνθήκες» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια για τους αριθμούς

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά; - Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

  • Στη Μυτιλήνη η χωρητικότητα είναι για 3.000 και διαμένουν πάνω από 9.600 πρόσφυγες
  • Στη Χίο η χωρητικότητα είναι 1.014 και διαμένουν περισσότεροι από 2.700.
  • Στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 και διαμένουν πάνω από 4.300.
  • Στη Κω η χωρητικότητα είναι 816 και διαμένουν περισσότεροι από 2.300.
  • Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Λέρο όπου χωρητικότητα του hot spot είναι για 648 άτομα και διαμένουν περίπου 1.250.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στο Newsbomb.gr

«Οι αριθμοί που έχει δώσει η Κυβέρνηση είναι αληθινοί». Ερωτηθείς από την Ευδοκία Μύτιλη για ποιο λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δημοσιοποιεί στοιχεία από τις 15 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή ενημέρωση ο υπουργός απάντησε πως δεν υπήρχε καμία πολιτική σκοπιμότητα «υπήρχε πράγματι ένα διάστημα που τα στοιχεία δεν είχαν δημοσιοποιηθεί γιατί το σύστημα είχε μπλοκάρει» ξεκαθάρισε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε «προσωπικά τσέκαρα το πρόβλημα καθώς δεν γίνεται οι Διεθνείς Οργανισμοί να έχουν τα στοιχεία και οι πολίτες να μην τα γνωρίζουν» τόνισε ο υπουργός.

«Το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί και τα στοιχεία είναι στην διάθεση του καθενός να τα ελέγξει» ξεκαθάρισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο αποφόρτισης των νησιών, όπως και η στελέχωση των υπαρχουσών δομών για τη βελτίωση των εκεί συνθηκών

Χθες Δευτέρα (02/09) ξεκίνησε η διαδικασία μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών ενώ περιλαμβάνει δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν, αναλαμβάνοντας να μεταφέρουν τα προσωπικά είδη των προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων τριών εβδομάδων θα έχουν αναλάβει υπηρεσία γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές-διερμηνείς, διασώστες, συντονιστές πεδίου και συντονιστής υπηρεσιών στη Μόρια και σε άλλα κέντρα.

Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό: Στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο πλοίο με 722 πρόσφυγες από τη Μόρια

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. Την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.

Αναφορικά με τις δράσεις της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «θα ανακοινωθούν στην ώρα τους». Θα υπάρξουν και άλλες δράσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν πρέπει να υπάρχει προανακοίνωση των δράσεων αυτών καθώς σε περιπτωση που ανακοινωθούν μεσολαβεί ένα διάστημα που δίνει την δυνατότητα στους επιτήδειους (διακινητές) να προσρμόσουν τις "δράσεις" τους».

«Γι αυτό θα ανακοινωθούν στην ώρα τους όπως έγινε και αυτή τη φορά. Ανακοινώθηκαν το Σάββατο και ξεκίνησαν τη Δευτέρα» τόνισε.

To Newsbomb.gr επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη χώρα hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στο προσφυγικό - μεταναστευτικό με αφορμή την κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά την εκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πριν από λίγες μέρες (31/08) εξαπέλυσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνοπτικά, καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας:

  • η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών

  • οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως «δομές φιλοξενίας» και «κέντρα υποδοχής»
  • Το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα «σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων.

Οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν, μπορούν όμως ανακοπούν αρκετά, με πολιτικές αποτροπής. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ναυμαχία Ελλάδας - Τουρκίας στο Καστελλόριζο: Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου - Κρίσιμη η σημερινή μέρα

Προστασία πρώτης κατοικίας: «Τρέχουν» οι ηλεκτρονικές αιτήσεις

Σχετικές ειδήσεις