ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» για 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ

«Βόμβα» για 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται το τελευταίο διάστημα 1,5 εκατομμύριο κάτοχοι ΙΧ μετά την είδηση ότι θα κόβονται από τα ΚΤΕΟ όσα οχήματα ελεγχθούν και εντοπιστούν με «πειραγμένα χιλιόμετρα». Ωστόσο η απόφαση που είχε ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στις 26 Σεπτεμβρίου μάλλον – σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες – αποσύρετε.

Ειδικότερα ανοιχτό αφήνει το υπουργείο Μεταφορών το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης του τέως υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία θα κόβονται από τα ΚΤΕΟ όσα οχήματα ελεγχθούν και εντοπιστούν με «πειραγμένα χιλιόμετρα».

Ο αριθμός του 1,5 εκατομμυρίου οχημάτων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα δίκυκλα, προκύπτει από την εκτίμηση ότι περίπου 35% των οχημάτων που ελέγχονται κάθε χρόνο έχουν «γυρισμένα» χιλιόμετρα, προκειμένου στις μεταπωλήσεις να φαίνεται ότι έχουν διανύσει μικρότερο αριθμό χιλιομέτρων από τον πραγματικό.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση ορίζει πως με καταγεγραμμένη «σοβαρή έλλειψη» θα «κόβονται» από τα ΚΤΕΟ τα οχήματα που θα περνούν από τεχνικό έλεγχο και θα διαπιστώνεται διαφορετικός αριθμός χιλιομέτρων απ΄ αυτόν που εμφανιζόταν στα δελτία παλαιότερων ελέγχων.

Αν και μέχρι τα μέχρις στιγμής δεδομένα, αλλά και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ, η απόφαση θα ισχύσει κανονικά, στο υπουργείο φαίνεται ότι ήδη κάνουν …δεύτερες σκέψεις καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «τσουνάμι αγωγών μεταξύ πολιτών, αλλά και μεταξύ αγοραστών και εμπόρων καθώς το “γύρισμα” των χιλιομέτρων γίνεται συνήθως εν αγνοία των αγοραστών», όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου.

Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, η ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων του οχήματος σε κάθε τεχνικό έλεγχο πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τις ενδείξεις κατά τους προηγούμενους τεχνικούς ελέγχους. «Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε ανακολουθίας των ενδείξεων του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, είτε σε σχέση με την ένδειξη του αμέσως προηγούμενου ελέγχου είτε με παλαιότερου, σημειώνεται αυτόματα από το Μηχανογραφικό Σύστημα του ΙΚΤΕΟ Σοβαρή Έλλειψη».

Αντιθέτως, στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία του ελέγχου του ιστορικού του τεχνικού ελέγχου του οχήματος, βρεθεί η παρατήρηση «Επανεκκίνηση καταγραφής χιλιομέτρων (μιλίων)» ή «Αντικατάσταση μετρητή χιλιομέτρων (μιλίων)», το Μ.Σ. του ΚΤΕΟ δεν σημειώνει Σοβαρή Έλλειψη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση μέχρι και 40% με το νέο σύστημα

Φωτιά Νέα Μάκρη: Όλοι βλέπουν εμπρησμό – Γιατί ανησυχούν Πατούλης, Θεοδωρικάκος και Πυροσβεστική

Σχετικές ειδήσεις