ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Νέα Μάκρη: Όλοι βλέπουν εμπρησμό – Γιατί ανησυχούν Πατούλης, Θεοδωρικάκος και Πυροσβεστική

Φωτιά Νέα Μάκρη: Όλοι βλέπουν εμπρησμό – Γιατί ανησυχούν Πατούλης, Θεοδωρικάκος και Πυροσβεστική
Newsbomb.gr/Λευτέρης Παρτσάλης

Μνήμες από τον φρικτό Ιούλιο του 2018 ξύπνησαν στη Νέα Μάκρη, μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης (5/9) στην περιοχή Λιβίσι.

Σε ύφεση - χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής - βρίκεται μετά τις 8 το πρωί της Πέμπτης 5/9, η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα σε δασική έκταση στη Νέα Μάκρη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμού «η φωτιά ξεκίνησε ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα. Αυτό δείχνει πολλά», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Δείτε την gallery:

Πατούλης στο Newsbomb.gr: Την φωτιά την έβαλε ανθρώπινο χέρι

Την πιθανότητα εμπρησμού εξετάζει σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φωτιά στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Δείτε το βίντεο:

«Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, οι εστίες αλλά και κάποιες ύποπτες κινήσεις που έχουν παρατηρήσει οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα μας κάνει να εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ευθύνεται ανθρώπινο χέρι», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Δείτε την gallery:

Τόνισε ωστόσο ότι η εικόνα της φωτιάς αυτή την ώρα και από τη στιγμή που μπήκαν στην μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και προς στιγμήν τουλάχιστον δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσης κατοικιών.

Χαρδαλιάς: Έβδομη φωτιά τις τελευταίες εννέα ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή και οι ρίψεις από αέρος συνεχίζονται, καθώς η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη.

Όπως τόνισε, η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα στην περιοχή Λιβίσι, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασε ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για την έβδομη φωτιά τις τελευταίες εννέα ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επικεφαλής Πυροσβεστικής - Είναι καθαρά εμπρησμός

Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού, ανέφερε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Νίκος Σπάης σχετικά με την φωτιά στην Νέα Μάκρη.

Μιλώντας στο Open TV, ο επικεφαλής Υποστράτηγος Νίκος Σπάης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά έχει πάρει σε δασική έκταση είτε από κηλίδωση είτε από νέα εστία, είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».

Δείτε το βίντεο:

Ο κάτοικος της περιοχής, Σάββας Τζιλάβης, μιλώντας στο Open TV είπε ότι συγγενείς του, που μένουν κοντά στο μέτωπο, είδαν αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στην περιοχή και σε ώρα που δεν περνάει... ψυχή από τον δασικό δρόμο. Όπως τόνισε οι άνθρωποι που είδαν το «ύποπτο» όχημα, κατέγραψαν τον αριθμό των πινακίδων του και τον παρέδωσαν στις Αρχές.

Θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι βελτιωμένη, μετά τη συνδρομή των εναέριων μέσων, αλλά και την εξασθένιση των ανέμων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μέχρι τις 10 το πρωί θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

Τελευταία ενημέρωση Πυροσβεστικής για τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή:

Το χρονικό

Στις 02:05 τα ξημερώματα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης κατακαίγοντας το δάσος της περιοχής.

Στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός με ισχυρές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να προσπαθούν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα ώστε να μην φτάσουν σε κατοικημένη περιοχή.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, αστυνομικοί ενημέρωναν τους κατοίκους πόρτα – πόρτα να είναι σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ, ο δήμος Μαραθώνα χτύπησε τις καμπάνες των εκκλησιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ:

Πρόκειται για την περιοχή δυτικά της μονής του Αγίου Εφραίμ, η οποία είχε αναδασωθεί και αποτελούσε έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της περιοχής.

Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στις 02:05 ενισχύει την άποψη πως πρόκειται για εμπρησμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέσα σε διάστημα 5 λεπτών ξέσπασε και νέο μέτωπο σε απόσταση 500 μέτρων από το πρώτο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις