ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Νέα Μάκρη: Επικεφαλής Πυροσβεστικής - Είναι καθαρά εμπρησμός

Φωτιά Νέα Μάκρη: Επικεφαλής Πυροσβεστικής - Είναι καθαρά εμπρησμός

Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού, ανέφερε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Νίκος Σπάης σχετικά με την φωτιά στην Νέα Μάκρη.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης, Κώστας Πλιάκος

Μιλώντας στο Open TV, ο επικεφαλής Υποστράτηγος Νίκος Σπάης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά έχει πάρει σε δασική έκταση είτε από κηλίδωση είτε από νέα εστία, είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».

Δείτε το βίντεο:

Ο κάτοικος της περιοχής, Σάββας Τζιλάβης, μιλώντας στο Open TV είπε ότι συγγενείς του, που μένουν κοντά στο μέτωπο, είδαν αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στην περιοχή και σε ώρα που δεν περνάει... ψυχή από τον δασικό δρόμο. Όπως τόνισε οι άνθρωποι που είδαν το «ύποπτο» όχημα, κατέγραψαν τον αριθμό των πινακίδων του και τον παρέδωσαν στις Αρχές.

Φωτιά Νέα Μάκρη – Πατούλης: Την φωτιά την έβαλε ανθρώπινο χέρι

Την πιθανότητα εμπρησμού εξετάζει σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φωτιά στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Δείτε το βίντεο:

«Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, οι εστίες αλλά και κάποιες ύποπτες κινήσεις που έχουν παρατηρήσει οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα μας κάνει να εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ευθύνεται ανθρώπινο χέρι», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Δείτε την gallery:

Τόνισε ωστόσο ότι η εικόνα της φωτιάς αυτή την ώρα και από τη στιγμή που μπήκαν στην μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και προς στιγμήν τουλάχιστον δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσης κατοικιών.

Το χρονικό

Στις 02:05 τα ξημερώματα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης κατακαίγοντας το δάσος της περιοχής.

Στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός με ισχυρές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να προσπαθούν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα ώστε να μην φτάσουν σε κατοικημένη περιοχή.

Παράλληλα, αστυνομικοί ενημέρωναν τους κατοίκους πόρτα – πόρτα να είναι σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ, ο δήμος Μαραθώνα χτύπησε τις καμπάνες των εκκλησιών.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε στις 02:05 τα ξημερώματα και καίει δασική έκταση, με το πύρινο μέτωπο να εκτίνεται σε απόσταση 1 - 1,5 χιλιόμετρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ:

Χάρτης: Φωτιά στη Νέα Μάκρη

Πρόκειται για την περιοχή δυτικά της μονής του Αγίου Εφραίμ, η οποία είχε αναδασωθεί και αποτελούσε έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της περιοχής.

Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στις 02:05 ενισχύει την άποψη πως πρόκειται για εμπρησμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέσα σε διάστημα 5 λεπτών ξέσπασε και νέο μέτωπο σε απόσταση 500 μέτρων από το πρώτο.

Η μεγάλη πυρκαγιά κινείται παράλληλα με τα καμένα του Νέου Βουτζά ενώ σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Μαραθώνα, τόσο στο Βουτζά όσο και σε άλλες περιοχές χτύπησαν προληπτικά οι καμπάνες ώστε οι πολίτες να είναι σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Για τον ίδιο λόγο έχουν ενημερωθεί ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και το Λύριιο ίδρυμα.

Οι δυνάμεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ενισχύθηκαν με 98 Πυροσβέστες και 35 οχήματα.

Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν:

  • 24 Πυροσβέστες με 12 οχήματα
  • 46 Πυροσβέστες με 23 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ)/
  • Τέσσερις ομάδες πεζοπόρου με 28 πυροσβέστες.
  • Συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, εθελοντικά οχήματα και η ΕΛΑΣ.

Από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν απειλούνται σπίτια σε κοντινή απόσταση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Όλα δείχνουν εμπρησμό

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πιθανότατη αιτία της φωτιάς είναι ο εμπρησμός, καθώς μετά το πρώτο μέτωπο στο Λιβίσι, ξέσπασε και ένα δεύτερο στην Αγία Μαρίνα.

Οι άνεμοι πνέουν με 4 και τοπικά 5 μποφόρ με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Η πυροσβεστική να περιμένει το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να υπάρξει βοήθεια από τα εναέρια μέσα.

Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Σχετικές ειδήσεις