ΕΛΛΑΔΑ

Λερός: Σε ποιο πρόσωπο εστιάζονται οι έρευνες για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού

Λερός: Σε ποιο πρόσωπο εστιάζονται οι έρευνες για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού
Οι αρχές προσπαθούν να βρουν τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι δράστες αφαίρεσαν τον βαρύτατο οπλισμό.
INTIME

Η υπόθεση αξιολογείται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «ιδιαίτερα σοβαρή».

Συνεχίζονται «πυρετωδώς» οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού της Λέρου. Οι αρχές προσπαθούν να βρουν τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι δράστες αφαίρεσαν τον βαρύτατο οπλισμό, χωρίς κάποιος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιληφθεί το οτιδήποτε. Στις έρευνες αναμένεται να συνδράμει τόσο σχετικό κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που κατέφτασε χθες (11/09) στο νησί, όσο και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών.

Αξίζει να αναφερθεί πως πιθανό κρίνουν πλέον οι αρχές το σενάριο η κλοπή να πραγματοποιήθηκε με βοήθεια εκ των έσω και σταδιακά.

Στο στόχαστρο, βρίσκεται ένας αξιωματικός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αποθήκη και υπέγραψε τις δύο τελευταίες απογραφές, ενώ παρέδωσε την αποθήκη στον νέο οπλονόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή εξετάζονται όλες οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες κατά τους οποίους φαίνεται ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός.

Οι αρχές θα εξετάσουν τις «αφίξεις» που καταγράφηκαν στο νησί τα τελευταία χρόνια, καθώς το ενδεχόμενο να εμπλέκεται πρόσωπο από ξένη χώρα παραμένει ανοιχτό.

Λέρος - Εντολή υπουργού Άμυνας: «Φέρτε μου τώρα τους κλέφτες των πυρομαχικών»

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες που φέρονται να έχουν αρπάξει τα πυρομαχικά από την ναυτική βάση της Λέρου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει θέσει σε alert όλη τη στρατιωτική ηγεσία προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι και οι ανακρίσεις είναι εξονυχιστικές για όλα τα στελέχη που είχαν και έχουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες αποθήκες πυρομαχικών. Η εντολή του υπουργού Άμυνας είναι ξεκάθαρη: «Βρείτε μου τους δράστες πάση θυσία».

Εκτός από τα 10 άτομα που εξετάζουν οι στρατιωτικές αρχές, γίνονται έρευνες με βάση τις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στο στρατόπεδο, αλλά και με βάση το ποια στελέχη είχαν και έχουν κλειδιά από τις αποθήκες πυρομαχικών.

Φαίνεται λοιπόν ότι το ενδεχόμενο της κλοπής από εξωτερικούς παράγοντες μάλλον εγκαταλείπεται, αφού από τις εικόνες δεν προκύπτουν ίχνη παραβίασης του στρατοπέδου.

Παράλληλα, εξετάζονται καρέ - καρέ τα υλικά των καμερών ασφαλείας, ενώ όπως προκύπτει, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε κάποιος συναγερμός. Συνεπώς, δεν υπήρξε δολιοφθορά, ούτε διάρρηξη.

Οι στρατιωτικές Αρχές εστιάζουν τις έρευνές τους στο ενδεχόμενο να υπήρχε συμμετοχή από μέσα.

Η βάση έχει σφραγιστεί και ήδη από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το όλο ζήτημα, λαμβάνονται αποτυπώματα και ίχνη γενετικών υλικών τα οποία θα διασταυρωθούν προς ταυτοποίηση.

Την ίδια ώρα, περνούν από… κόσκινο τα βιβλία εισόδου - εξόδου της αποθήκης, αλλά και τα αρχεία καταγραφών και απογραφών των οπλικών συστημάτων.

Όλο το προσωπικό της βάσης κατ’ εντολή των αρμοδίων έχει επιστρέψει, ενώ ελέγχονται και στελέχη που υπηρέτησαν εκεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr όλο το θέμα το χειρίζονται έμπειροι αξιωματικοί του Στρατού, ενώ η βοήθεια της Αντιτρομοκρατικής είναι προς το παρόν συμβουλευτικού επιπέδου.

Νέο Συκούριο;

Κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί και ουδείς μπορεί να το στοιχειοθετήσει. Ωστόσο όλοι ανησυχούν όταν σκέφτονται ότι αυτό που έγινε στη Λέρο, υπάρχει ενδεχόμενο να αποδειχτεί σε «Σικούριο του Αιγαίου».

Ποια είναι τα στοιχεία που προκαλούν πολύ μεγάλο προβληματισμό στις Αρχές;

Τα δύο αντιαρματικά όπλα που εκλάπησαν προφανώς προβληματίζουν. Όμως, σύμφωνα με το militaire.gr, υπάρχει και μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον αριθμό των ναρκών κατά προσωπικού που χάθηκαν από τις αποθήκες της ναυτικής βάσης.

Έχει διαπιστωθεί επίσης η απώλεια οπλοβομβίδων και πυρομαχικών 7,62 χιλιοστών ενώ, «αγνοούνται» και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκρήξεις, όπως βραδύκαυστα ειδικά φιτίλια και αμυντικές χειροβομβίδες.

Το πότε χάθηκαν όλα αυτά τα υλικά θα προσδιοριστεί από τις ανακρίσεις.

Τα υλικά αυτής της αποθήκης αφορούσαν σε συγκεκριμένη μονάδα των ΕΔ και ήταν αποθηκευμένα σε ειδικό χώρο των αποθηκών. Πρόκειται για αποθήκες «χωμένες» στη γη, οι οποίες μπορούν να «παραβιαστούν» όπως αναφέρουν όσοι τις έχουν επισκεφθεί, «μόνο από μέσα». Γι΄αυτό και οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εντός της μονάδας. Για την οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επαρκή στελέχωση της.

Πώς μπορεί να βγήκαν όλα αυτά από τη ναυτική βάση; Όπως αναφέρει το militaire.gr, το πιθανότερο σενάριο λέει ότι η «έξοδος» των αντιαρματικών, των ναρκών κι όλων των άλλων πυρομαχικών έγινε από τη θάλασσα. Οι αποθήκες στις οποίες έγινε η κλοπή δεν απέχουν πολύ από τη παραλία. Τα υλικά που εκλάπησαν δεν είναι ούτε ιδιαίτερα βαριά, ούτε μεγάλα σε όγκο. Η μεταφορά τους δεν θα ήταν πρόβλημα.

Ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν και να συνδέσουν πράγματα και γεγονότα που έγιναν με πρόσωπα και σε αυτό θα παίξουν ρόλο εξετάσεις DNA, καθώς συλλέγονται στοιχεία μέσα από την αποθήκη.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων που ενδεχομένως δραστηριοποιούνται στο κοινό έγκλημα ή στο χώρο της τρομοκρατίας, να μπουν και να πάρουν πυρομαχικά χωρίς να έχουν συνέργεια ή βοήθεια από το εσωτερικό της μονάδας», λέει στο Open TV ο Λάμπρος Τσούμης, αντιστράτηγος ε.α. «Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί ο χρόνος που έγινε το συμβάν διότι αυτό θα βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό των δραστών και των απωλεσθέντων πυρομαχικών».

Είναι προφανές πως στην Αντιτρομοκρατική ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κλοπή του στρατιωτικού υλικού να έγινε από κάποια οργάνωση.

Θυμίζουμε άλλωστε πως στο παρελθόν έχει γίνει ξανά κλοπή στρατιωτικού υλικού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κλοπές, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν αποκτήσει... άρωμα τρομοκρατίας. Η γνωστότερη από αυτές ήταν η αρπαγή δεκάδων αντιαρματικών ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Οι ρουκέτες αυτές αποτέλεσαν όχι μόνο τον βασικό εξοπλισμό της «17 Νοέμβρη» (μία από αυτές σκότωσε και τον Θάνο Αξαρλιάν στο Σύνταγμα) αλλά και το αντικείμενο της γνωστής σε όλους, εμβληματικής φωτογραφίας της οργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

Παρόμοια περιστατικά κλοπών στρατιωτικού υλικού έχουν γίνει:

  • το 1977 στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) όταν είχαν αρπάξει 36 αχρησιμοποίητα 45άρια,
  • τον Μάρτιο του 1992 από την 96η ΤΥΠΕΘ στη Χίο όταν είχαν προσπαθήσει να αποσπάσουν πλήθος ρουκετών οι οποίες όμως στη συνέχεια βρέθηκαν,
  • το 1998 από το στρατόπεδο στο Μεγάλο Πεύκο που επιχείρησαν να πάρουν αντιαρματικές νάρκες, οι οποίες ωστόσο βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο
  • στις αρχές Αυγούστου του 2000 στην 72η Μονάδα Επιστρατεύσεως στο στρατόπεδο Παπανικολάου στα Γλυκά Νερά εξαφανίστηκαν πέντε ακόμα 45άρια. H διαπίστωση της κλοπής έγινε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης του οπλισμού και αμέσως διατάχθηκε ένορκη προανάκριση. Πάρα ταύτα η κλοπή δεν αποδόθηκε σε κάποια οργανωμένη μορφή εγκλήματος αλλά στη δράση ανθρώπων που σχετίζονταν με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λέρος - Εντολή υπουργού Άμυνας: «Φέρτε μου τώρα τους κλέφτες των πυρομαχικών»

Ρoή Ειδήσεων