ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Σε οριακό σημείο η Μυτιλήνη – Έφτασαν 243 άτομα σε 14 ώρες (pics+vid)

Προσφυγικό: Σε οριακό σημείο η Μυτιλήνη – Έφτασαν 243 άτομα σε 14 ώρες (pics+vid)
INTIME NEWS

Ασφυκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, παρά τα μέτρα και τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης, καθώς ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο αγγίζει τους 15.000.

Σημειώνεται ότι μόνο σήμερα, Τρίτη (01/10), από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι, μέσα σε 14 ώρες, έφτασαν στο νησί έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο. Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στο νησί όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων μηνιαίως από το 2016.

Την μετακίνηση τους στην Αθήνα ζητούν οι Αφγανοί

Περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο διαδήλωσαν σήμερα, Τρίτη (01/10) φωνάζοντας επί ώρες «Azanti» - «ελευθερία». Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την παράκαμψη της Μόριας, δρόμο που συνδέει τον ανατολικό οδικό άξονα του νησιού με τo κεντρικό τμήμα του νησιού. Κρατώντας ένα ομοίωμα ενός νεκρού άταφου ανθρώπου, διαδήλωσαν ζητώντας ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους 'Αραβες ή τους Αφρικανούς, άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα και δικαιοσύνη σχετικά με τα θύματα της πυρκαγιάς την περασμένη Κυριακή (29/09).

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

Δυνάμεις της αστυνομίας δημιούργησαν με κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης, φραγμό περί τα 500 μέτρα από τον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος των Αφγανών στην πόλη της Μυτιλήνης.

Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, του γενικού αστυνομικού διευθυντή βορείου Αιγαίου, ταξίαρχου Λευτέρη Ντουρουντού, που καθησύχασε τους διαδηλωτές ζητώντας τους να κάνουν υπομονή, δεσμευόμενος ότι αρκετά άτομα θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα τις επόμενες ημέρες.

«Έχω να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, που θα υλοποιηθούν σχεδόν άμεσα» είπε ο ταξίαρχος. «Αυτά που θα σας πω είναι οι αποφάσεις που έλαβε χτες η κυβέρνηση της χώρας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για σας. Θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Όλοι ξέρουμε ότι οι συνθήκες μέσα στη Μόρια είναι δύσκολες. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας που σας φιλοξενεί, μέσα σε ένα μήνα περίπου από τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο υποδοχής της Μόριας να μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας», σημείωσε.

Το μήνυμα Ντουρουντού στους αιτούντες άσυλο που διαμαρτύροντα

Το μήνυμα Ντουρουντού στους αιτούντες άσυλο που διαμαρτύρονται: «Σας καταλαβαίνουμε και προσπαθούμε»- Τα μέτρα που ανακοίνωσε. https://www.stonisi.gr/post/4371/to-mhnyma-ntoyroyntoy-stoys-aitoyntes-asylo-poy-diamartyrontai-pics-video

Geplaatst door Στο Νησί op Dinsdag 1 oktober 2019

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο που διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα του δρόμου από τους Αφγανούς διαδηλωτές, «η Ελλάδα, είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η φιλοξενία. Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η όλη διαδικασία θα περαιώνεται με βάση αυτά που γνωρίζω, το λιγότερο σε τρεις μήνες». Και κατέληξε ο κ. Ντουρουντούς, πείθοντας αργά το μεσημέρι τους Αφγανούς να αποχωρήσουν, λέγοντας πως «για τους ασυνόδευτους ανήλικους, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα άμεσα η μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σειρήνες πολέμου θα ηχήσουν σε όλη την Ελλάδα - Δείτε πότε και γιατί

Βαρύ πένθος για τον Σωκράτη Αλαφούζο

Σχετικές ειδήσεις