ΕΛΛΑΔΑ

«Εισβολή» τζιχαντιστών στην Ελλάδα; Κόκκινος συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ

«Εισβολή» τζιχαντιστών στην Ελλάδα; Κόκκινος συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ
Associated Press

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, καθώς από τους βομβαρδισμούς φυλακών όπου κρατούνταν τζιχαντιστές έχει δημιουργηθεί ανησυχία για ενδεχόμενο πέρασμά τους από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, η Ελληνική Αστυνομία προγραμματίζει μία μεγάλη άσκηση για τον εντοπισμό τζιχαντιστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα ή ίσως βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην συγκεκριμένη άσκηση θα πάρουν μέρος 100 στελέχη της Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και υπεύθυνοι σωφρονιστικών καταστημάτων.

Σημειώνεται η εν λόγω άσκηση δεν έχει ως στόχο μόνο τον εντοπισμό τζιχαντιστών που έρχονται στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, αλλά το πώς θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και κρίσεις που μπορεί να εκδηλωθούν είτε στη νησιωτική χώρα είτε στην Ηπειρωτική.

Ήδη είχε δοθεί εντολή αυξημένης επιτήρησης στα νησιά όπου καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες μετανάστες και άμεσου εντοπισμού τυχόν «μοναχικών λύκων» για τους οποίους υπάρχει σήμα από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνταν στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη (16/10) και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όλοι συμφωνούμε» όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ανασυγκρότησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτικός πρεσβευτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία

Μία ημέρα μετά τη συμφωνία Πενς - Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι άλλες πλευρές που εμπλέκονται στη συριακή κρίση (Ρώσοι, Άσαντ) αποδέχονται τη συμφωνία.

Για την ακρίβεια δεν είναι καν ξεκάθαρο πώς μεταφράζεται η συμφωνία στην πράξη, δηλαδή τι μήκος θα έχει η ζώνη ασφαλείας που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι στο πεδίο της μάχης τα κέρδη του τουρκικού στρατού είναι σχετικά μικρά, ενώ οι γραμμές αντίστασης των SDF κρατάνε ακόμα.

Διαπραγματεύσεις

Το CNN Greece συνομίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (18/10) με τον Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπρόσωπο στην Ελλάδα του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας).

Το PYD αποτελεί το πολιτικό σκέλος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που είναι η βασική δύναμη των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων).

Ο κ. Μουσλέμ είπε: «Εδώ και μερικές μέρες διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των SDF και του τουρκικού κράτους, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών. Θεωρούμε θετική την κατάπαυση του πυρός γιατί σώζονται ανθρώπινες ζωές. Δεν παραδίνουμε όμως τη γη μας. Αυτά είναι τα εδάφη μας. Η πατρίδα μας. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε. Δεν έχουμε πού αν πάμε».

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός

Παρά την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της μεθοριακής πόλης Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε στα κουρδικά).

Σύμφωνα με το Associated Press, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της ημέρα τόσο στην πόλη όσο και στα γύρω χωριά. Το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα κάνει λόγο για βολές πυροβολικού και ριπές αυτόματων όπλων.

Το Ρας Αλ Αΐν είναι περικυκλωμένο από προχτές από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους συμμάχους τους. Εντός της πόλης, οι αποκλεισμένοι μαχητές των SDF ανθίστανται σθεναρά.

Το Ρας Αλ Αΐν έχει διπλή σημασία:

Πρώτον, είναι η μία άκρη της «μικρής» ζώνης ασφαλείας των 120 χλμ (Ρας Αλ Αΐν – Ταλ Αμπιάντ) που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συμφωνίας όλων των πλερών.

Δεύτερον, είναι η κουρδική πόλη στην οποία ιδρύθηκαν οι YPG.

14 άμαχοι νεκροί

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των Σύρων συμμάχων της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις