ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς με τα θύματά τους οι περισσότεροι παιδόφιλοι

Συγγενείς με τα θύματά τους οι περισσότεροι παιδόφιλοι

Αποτροπιασμό προκαλεί το συπέρασμα έρευνας που φανερώνει πως το 75% των δραστών που κατηγορούνται για παιδοφιλία, είναι άτομα συγγενικά στο παιδί ή άλλα που έχουν άμεση σχέση μαζί του.


Πιο συγκεκριμένα, καθηγητές, δάσκαλοι, φροντιστές, άνθρωποι που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες ενός παιδιού (αθλητικές, χόμπι, χορός, ξένες γλώσσες) ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Ειδικότερα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το 15% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση στα τρυφερά χρόνια της παιδικής τους ηλικίας.

Οι παιδεραστές άλλωστε επιλέγουν επαγγέλματα και δραστηριότητες που θα τους φέρουν κοντά στα θύματά τους, ενώ μόνο το 25% των παιδεραστών επιλέγουν τα θύματά τους τυχαία χωρίς να σχετίζονται μαζί τους.

Το προφίλ των παιδεραστών

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά των δραστών που σχετίζονται με τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση παιδιών αυτοί φαίνεται να προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, θρησκείες και επαγγέλματα.

Συχνά εξασκούν κάποιο επάγγελμα που τους επιτρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τα παιδιά (δάσκαλοι, γυμναστές, υπεύθυνοι λεσχών ή ομάδων).

Σχεδόν πάντα έχουν δικά τους παιδιά, ενώ αναζητούν τα θύματά τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ είναι πολύ συχνό φαινόμενο να παρενοχλούν ή να κακοποιούν τα δικά τους παιδιά.