ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστικοί μύδροι κατά Εφραίμ

Δικαστικοί μύδροι κατά Εφραίμ

Ως άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση, περιγράφουν στο βούλευμά τους τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών που τον έκριναν προφυλακιστέο.


Το δικαστικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε από την Πρόεδρο Εφετών, Αλεξάνδρα Κακκαβά, και τους εφέτες Θεόδωρο Σπηλιάδη και Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου (εισηγήτρια), θεώρησαν πολύ πιθανό ο ηγούμενος Εφραίμ να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, εάν παραμείνει ελεύθερος, εφόσον μάλιστα συνεχίζεται η αντιδικία με το Δημόσιο για τις επίμαχες εκτάσεις που έγιναν αντικείμενο ανταλλαγής.

Επίσης οι δικαστές αμφισβήτησαν ευθέως ακόμα και το ενδεχόμενο να έχει πλέον μετανιώσει ο ηγούμενος, τονίζοντας πως «η τυχόν μέχρι σήμερα καλή συμπεριφορά του.. δεν είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησής του, αλλά της αναμενόμενης δικαστικής κρίσης ενόψει της εμφανίσεώς του στην ανακρίτρια».

Οι Εφέτες θεωρούν πώς ο κ. Εφραίμ «που ήταν ο ιθύνων νους και εμπνευστής των άνω πράξεων» εξακολουθώντας να διατηρεί την ιδιότητα του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθεί και πάλι την ιδιότητά του αυτή για τη διάπραξη και άλλων πράξεων που συνδέονται με τ΄ αδικήματα που τον βαρύνουν. Η ροπή του ηγούμενου Εφραίμ προς την εγκληματική δράση αποτελεί, σύμφωνα με τους εφέτες, στοιχείο της προσωπικότητάς του, και αυτό προκύπτει από τον "επιτήδειο και μεθοδευμένο τρόπο που ενεργούσε" .

Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2001 ως το 2008, κατόρθωσε, να πείσει μεταξύ άλλων υπουργούς και υφυπουργούς για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που συνιστούσαν «ουσιαστικά χαριστική παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή, νομικούς συμβούλους και παρέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αρμόδιους υπαλλήλους της ΚΕΔ, και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.

vouleuma-araxni