ΕΛΛΑΔΑ

Φορολογική Δικαιοσύνη σε κατάσταση «εμφράγματος»

Φορολογική Δικαιοσύνη σε κατάσταση «εμφράγματος»

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η Δικαιοσύνη στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Σε έγγραφη απάντησή του στη σχετική ερώτηση της βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες να προσδιοριστούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013, 138.720 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2011, οι φορολογικές υποθέσεις που θα έχουν εκδικασθεί θα φθάσουν στις 27.000.

Μέχρι το τέλος του 2011, αναμένεται ότι θα παραπεμφθούν από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιά στα Εφετεία περίπου 12.000-13.000 υποθέσεις, ώστε να εκδικασθούν το συντομότερο δυνατόν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

Η παραπομπή αυτή αφορά φορολογικές διαφορές για ποσά άνω των 150.000 ευρώ, που βάσει νόμου υπήχθησαν στη δικαιοδοσία των Διοικητικών Εφετείων.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2011, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία εκκρεμούσαν 165.452 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 138.720 δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί για να δικαστούν.

Μέχρι στιγμής έχουν προσδιοριστεί 18.352 υποθέσεις, ενώ για 8.380 υποθέσεις αναμένεται η δικαστική απόφαση.

Σύσταση φορολογικών τμημάτων

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι έχουν συσταθεί εννέα φορολογικά τμήματα στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ένα στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, έξι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δύο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, δύο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και από ένα φορολογικό τμήμα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας, Λάρισας και Κρήτης.

Ωστόσο, λόγω των κενών στις οργανικές θέσεις των Διοικητικών Πρωτοδικείων, η Γενική Επιτροπεία Διοικητικών δικαστηρίων της Επικράτειας έχει απευθύνει έγγραφο προς τις Διοικήσεις των Εφετείων της Επικράτειας προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα συστήνοντας ανά Εφετείο και Πρωτοδικείο επιτροπή εργασίας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας για την εκκαθάριση των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων. Επίσης, οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων θα πρέπει να επιληφθούν για την ταχεία περαίωση των εκκρεμών εις χείρας τους φορολογικών υποθέσεων.

Μονομελή φορολογικά δικαστήρια

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι σε νομοσχέδιο του υπουργείου υπάρχουν ειδικές διατάξεις. Συγκεκριμένα, επιχειρείται η αύξηση της καθ΄ύλην αρμοδιότητας των δικαστηρίων με μονομελή σύνθεση, τόσο σε επίπεδο πρωτοδικείων όσο και σε επίπεδο εφετείων, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων, ιδίως δε των εκκρεμών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων με αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος.

Για υποθέσεις μαζικού χαρακτήρα προωθείται η διαδικασία της πρότυπης δίκης, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχει ο εντοπισμός και η ομαδοποίηση των ομοίων φορολογικών υποθέσεων, όπως πχ για την έκτακτη εισφορά.