ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας από Έλληνες ναυτικούς: Εγκλωβισμένοι εδώ και τρεις μήνες στο Τζιμπουτί (pics+vids)

Κραυγή αγωνίας από Έλληνες ναυτικούς: Εγκλωβισμένοι εδώ και τρεις μήνες στο Τζιμπουτί (pics+vids)

Εγκλωβισμένοι στο πλοίο σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας παραμένουν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, πέντε Έλληνες ναυτικοί, ανοιχτά του Τζιμπουτί.

Οι ναυτικοί, ένας Κρητικός, τρεις από την Αθήνα και ένας από τη Χαλκιδική παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δυο ελληνόκτητα πλοία, το «Πτολεμαίος» και το «Αρίμπας», τρία μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί.

Τα πλοία ακινητοποιήθηκαν από τις 4 Σεπτεμβρίου στα χωρικά ύδατα της περιοχής καθώς κατασχέθηκαν από τις Αρχές του Τζιμπουτί λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη. Αυτό είχε ως συνέπεια και τον εγκλωβισμό των πέντε Ελλήνων ναυτικών.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

Επιβιώνουν με ελάχιστα τρόφιμα και νερό, χωρίς ρεύμα. Ο μηχανικός του πλοίου, απηύθυνε δραματική έκκληση μέσω του Open, στις ελληνικές αρχές, για τον επαναπατρισμό τους. «Στην κατάσχεση του πλοίου έκαναν κατάσχεση και σε εμάς;», ρωτά ο Γιώργος Μπουγιούκας, μηχανικός Α’ του πλοίου. «Εάν χρωστά ο εφοπλιστής, εμείς τι χρωστάμε», σημειώνει ο ίδιος.

Δείτε βίντεο από το πλοίο:

Όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, οι ναυτικοί είναι μεγάλης ηλικίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας – ανάμεσά τους και ένας καρδιοπαθής.

Ο δικηγόρος των ναυτικών επισημαίνει ότι υπάρχουν απλήρωτα τέλη από την πλευρά της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία ανήκει το πλοίο, καθώς και οφειλές προς εταιρεία πετρελαίου, για τα καύσιμά του. «Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατάφορα παραβιαστεί. Ανεξαρτήτως οικονομικών υποχρεώσεων του πλοιοκτήτη, το κράτος οφείλει να διευκολύνει την παλιννόστηση των ναυτικών και αυτό δεν έχει τηρηθεί. Αυτοί οι άνθρωποι κατακρατούνται παρανόμως, δεν έχουν υποπέσει σε αξιόποινη πράξη. Δεν είναι όμηροι, είναι αιχμάλωτοι» αναφέρει ο δικηγόρος Νίκος Μιχαλινός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα - Βήμα-βήμα η υποβολή της

Δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη: Προς... αποκαθήλωση η συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν - «Είναι παράνομη»

Σχετικές ειδήσεις