Απόφαση - σταθμός: Νόμιμη η παρακολούθηση των εταιρικών e-mails

Newsroom Newsroom

Απόφαση - σταθμός: Νόμιμη η παρακολούθηση των εταιρικών e-mails
pixabay

Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για την εγκατάσταση και λειτουργία παράνομου κλειστού κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το κλειστό κύκλωμα, όπως αναφέρεται στην απόφαση 43/2019 της Αρχής, είχε εγκατασταθεί σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και στην καφετέρια, εν αγνοία των εργαζομένων και το καταγραφέν υλικό κρίθηκε και αυτό παράνομο.

Στην ίδια απόφαση, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παράλληλα έκρινε ότι νόμιμα η ίδια εταιρεία ερεύνησε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γενικού διευθυντή της, ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα ερεύνησε τα e-mails στον εταιρικό διακομιστή (server).

Ειδικότερα, η Αρχή, με αφορμή καταγγελία του γενικού διευθυντή, διερεύνησε τη νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε διακομιστή (server) εταιρείας, καθώς και τη νομιμότητα πρόσβασης και ελέγχου διαγεγραμμένων e-mails του γενικού διευθυντή της. Η εταιρεία από πλευράς της φέρεται να υποστήριξε ότι σε βάρος του διευθυντή υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε προβεί σε παράνομες πράξεις σε βάρος των συμφερόντων της εταιρείας για αυτό και πραγματοποίησε τον έλεγχο.

Η Αρχή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, διαπίστωσε ότι η εταιρεία, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, είχε συμμορφωθεί προς τις επιταγές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και ότι από τις εσωτερικές πολιτικές και κανονισμούς της προβλεπόταν η απαγόρευση χρήσης των εταιρικών μέσων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δικτύων για ιδιωτικούς σκοπούς, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας εσωτερικών ελέγχων. Κατόπιν αυτού, έκρινε η Αρχή ότι η εταιρεία είχε νόμιμο δικαίωμα σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ να διενεργήσει εσωτερικό έλεγχο στα e-mails του εργαζομένου.

Ακόμη, η Αρχή διαπίστωσε ότι η εταιρία δεν ικανοποίησε το δικαίωμα πρόσβασης του εργαζομένου στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονταν στον εταιρικό προσωπικό υπολογιστή που χρησιμοποιούσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2020: Νωρίτερα η καταβολή τους - Δείτε τις ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved