ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση των εργοδοτών

Κρίσιμη συνάντηση των εργοδοτών

Στα γραφεία του ΣΕΒ συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ, που θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, λίγο πριν ξεκινήσει ο διάλογος των κοινωνικών φορέων.

Οι εργοδότες εξετάζουν ιδιαίτερα σκληρές προτάσεις, μεταξύ των οποίων η επιβολή πλαφόν στον 14ο μισθό, η κατάργηση ή ο περιορισμός των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις καθώς και το πάγωμα μισθών την επόμενη τριετία.

Πρόσκληση για τη συνάντηση είχε και η ΓΣΕΕ, που όμως δεν παρίσταται, αλλά έχει προγραμματίσει για αύριο διευρυμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία από τις προτάσεις που εξετάζουν οι εργοδότες για τον 14ο μισθό είναι η συνέχιση της καταβολής του σε εργαζομένους με αποδοχές μέχρι ορισμένου ύψους και διακοπή καταβολής του σε υψηλόμισθους και στελέχη.

Επίσης, οι εργοδότες είναι θετικοί στο ενδεχόμενο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Ωστόσο, δεν υπάρχει θετική στάση στην πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού.