ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Κάτι συμβαίνει στην Αδριανούπολη: Εκκενώνονται καταυλισμοί, άφαντοι οι 1.000 Τούρκοι ειδικοδυναμίτες

Κάτι συμβαίνει στην Αδριανούπολη: Εκκενώνονται καταυλισμοί, άφαντοι οι 1.000 Τούρκοι ειδικοδυναμίτες
ASSOCIATED PRESS

Κινητικότητα υπάρχει στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Τούρκοι προχωρούν στην εκκένωση ορισμένων από τους άτυπους καταυλισμούς στην Αδριανούπολη που είχαν στηθεί κοντά στα ελληνικά σύνορα των Καστανέων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην περιοχή Μανώλη Κωστίδη, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. H εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται και με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι στην τοπική τουρκική κοινωνία ασκείται τρομερή πίεση στην Άγκυρα ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να ανοίξουν τα σύνορα με τις Καστανιές ενόψει Σαββατοκύριακου ώστε Έλληνες να κάνουν τα ψώνια τους, καθώς η αγορά έχει «κάτσει».

Εξάλλου, από το πρώι σημειώνονται νέα επεισόδια στον Έβρο, με ρίξη χημικών σε ελληνικό έδαφος από την τουρκική πλευρά.

Στο μεταξύ, προς το παρόν δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής την εμφάνισή τους στην Αδριανούπολη οι 1.000 τούρκοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων τους οποίους ανακοίνωσε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο ενώ οι Τούρκοι θα έστελναν 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων

Ανησυχία επικρατεί στις Καστανιές του Έβρου καθώς πληροφορίες από αξιωματικούς της ελληνικής αστυνομίας κάνουν λόγο ότι οι Τούρκοι «επιδιώκουν» θερμό επεισόδιο.

Όπως μετέδωσε το Star, οι υποψίες αυτές ενισχύονται από δύο περιστατικά. Το πρώτο είναι ότι το ελικόπτερο της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής πέταξε πάνω από τις Καστανιές για λίγα λεπτά, κάνοντας κύκλους πάνω από την συνοριογραμμή.

Το δεύτερο που αναφέρεται από τις αστυνομικές αρχές είναι ένα θερμό επεισόδιο που ενδεχομένως προκληθεί από τους 1.000 ένοπλους Τούρκους στρατονόμους στα σύνορα «για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο».

Στην περίπτωση αυτή σκοπός των Τούρκων είναι να «σπρώξουν» προς τον φράχτη τους μετανάστες που θα βρίσκονται στη μέση και θα θέλουν να περάσουν τα σύνορα.

Έτσι, έχοντας από τη μια πλευρά του φράχτη τους Τούρκους ένστολους, από τη άλλη πλευρά τους Έλληνες αστυνομικούς και στη μέση τους πρόσφυγες, ο φόβος για θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες είναι μεγάλος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση των Τούρκων προς στην τουρκική πλευρά, δημιουργεί υποψίες ότι θα υπάρξει σε άλλο σημείο μεγάλη πίεση από πολύ κόσμο.

«Στέλνουμε τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας»

Την προπαγάνδα του Τούρκου προέδρου, για νεκρούς και τραυματίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναβάθμισε ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «απάνθρωπες συμπεριφορές από ελληνικής πλευράς» και ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα στείλει 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στον Έβρο για την ασφάλεια των μεταναστών που βρίσκονται εκεί.

«Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Όπως είπε ο πρόεδρός μας δεν εμποδίζουμε τους μετανάστες να φύγουν για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική τραγωδία απέναντι στην οποία ο κόσμος παραμένει σιωπηλός εδώ και 9 χρόνια. Έριξαν χημικά στους ανθρώπους και διαμαρτυρήθηκα στην Frontex. Οι Ελληνικές αρχές λένε ψέματα».

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση.

«Ο ΥΠΕΞ μας θα το κάνει θέμα διεθνώς», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN-Turk, μία ημέρα πριν ταξιδέψει στην περιοχή των συνόρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Άγκυρα προχωρά σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να εμποδιστούν οι αποτροπές εισόδου στις οποίες προχωρά η ελληνική πλευρά και να πιέστουν ακόμη περισσότερο οι μετανάστες προς τα ελληνικά εδάφη.

Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι, όπως είναι ευρέως γνωστό στην Τουρκία , οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στελεχώνονται από τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους.

Ποιοι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι

Οι Γκρίζοι Λύκοι (τουρκικά: Ülkü Ocakları) είναι τουρκική εθνικιστική, πολιτική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τον αναλυτή Μάρτιν Λη.

Ανεπίσημα, είναι η νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ένωσης (BBP) και αποτελεί τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία.

Πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60, όπως και άλλες ακροδεξιές ομάδες στην Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, με την χρηματοδότηση των ΗΠΑ (κόκκινη προβιά) και ανέπτυξε δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Ως έδρα της φαίνεται να είναι η Κωνσταντινούπολη. Μέλη της οργάνωσης τη χαρακτηρίζουν ως μια αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, η οποία αριθμεί περίπου 700 συνδικάτα, ομάδες αποστράτων, συνταξιούχων και «σωματεία μαρτύρων».

«Βρώμικα» κόλπα των Τούρκων στον Έβρο: Βάζουν περούκες σε μετανάστες και τους μαρκάρουν με βραχιόλια

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή η ελληνική πλευρά και έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν πρωτοφανή πράγματα: Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν... περούκες για να μεταμφιέζουν άνδρες ως γυναίκες πρόσφυγες, ενώ υπάρχει και drone για να καθοδηγεί τις ρίψεις χημικών και δακρυγόνων εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Έβρο

Tην ίδια ώρα αυτή η κλιμάκωση δημιουργεί ανησυχία καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως μαζί με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, στην τουρκική πλευρά των συνόρων μπορεί να βρεθούν και παρακρατικοί οι οποίοι όχι μόνο να εξοπλίζουν τους μετανάστες αλλά και να προκαλέσουν προβοκάτσια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλυπτικών βίντεο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα που δείχνουν Τούρκους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά στους Έλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς που φυλάσσουν τα σύνορα.

Τα πλάνα από ελληνικής πλευράς δείχνουν την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Όπως φαίνεται καθαρά πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα.

Νέες απειλές και ψέματα από τον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες πριν, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε ένα ανθελληνικό παραλήρημα μιλώντας για νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα με υπαιτιότητα της Ελλάδας και παρουσίασε φωτογραφίες Ελλήνων προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας πως ίσως χρειαστούμε ξανά συμπόνια από άλλον λαό κάποια στιγμή στο μέλλον.

«Καλούμε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να σεβαστούν τους πρόσφυγες που έρχονται στην επικράτειά τους σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιων υποστηρικτών του ΑΚP, την ώρα που ο ίδιος έχει κάνει «κουρελόχαρτο» τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα δημοσίευμα εφημερίδας του 1942 για τη βοήθεια που έλαβαν Έλληνες που κατέφυγαν στη Συρία για να γλιτώσουν από τις ναζιστικές επιθέσεις. Ίσως ένα από τα παιδιά που τους μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα σε αυτή τη φωτογραφία να είναι ένας από τους παππούδες του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων που πολιορκούν τα σύνορά της.

Πρόσθεσε δε ότι «ο Έλληνας που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μη δέχεται πρόσφυγες στη χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ίσως έρθει μια μέρα που θα βρεθεί εκείνος στη θέση να αναζητήσει συμπόνια».

Στο «κόκκινο» είναι το επίπεδο επιφυλακής των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο καθώς η Άγκυρα όχι μόνο προκαλεί μιλώντας για νεκρούς αλλά αναβαθμίζει τις προκλήσεις στέλνοντας άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας την ώρα που ο φόβος για προβοκάτσια ολοένα και αυξάνεται.

Έβρος: Αφγανοί και Πακιστανοί το 80% όσων συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο

Αφγανοί αλλά και Πακιστανοί είναι στην πλειοψηφία τους όσοι έχουν συλληφθεί για την παράνομη είσοδο στον Έβρο, ενώ ελάχιστοι είναι πρόσφυγες από την Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης από τις 06.00 π.μ., την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 έως σήμερα στις 06.00 το πρωί (Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020), οι εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αφγανιστάν, 64%
  • Πακιστάν, 19%
  • Τουρκία, 5%
  • Συρία, 4%
  • Σομαλία, 2,6%
  • Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:

  • Συνελήφθησαν 8 άτομα. Επτά άτομα προέρχονται από το Αφγανιστάν και 1 άτομο από τη Συρία.
  • Εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Συνολικά, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός είναι ο εξής:

  • Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις
  • Έχουν συλληφθεί 252 πρόσωπα.

Πέτσας: Δεν θα περάσει κανείς τα σύνορά μας, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας

Παράλληλα, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα για να μην περάσουν παράνομοι μετανάστες, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί. Δεν θα περάσει κανείς. Αν θέλει να μπει κανείς, θα μπει από την πόρτα, από νόμιμη πύλη εισόδου, δεν θα μπει από το παράθυρο. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας».

ΕΕΣ: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Στις Καστανιές Έβρου βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός μαζί με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), Φραντσέσκο Ρόκα, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς έχει η κατάσταση εκεί.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, θα ενισχύσει και οικονομικά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προσφέροντας το ποσό των 300.000 ευρώ.

Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε στο έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ο κ. Ρόκα και τόνισε πως δεν επιτρέπεται οι άνθρωποι να γίνονται εργαλεία στα χέρια των πολιτικών. Πρόσθεσε δε, πως το πρόβλημα είναι μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγερινός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η διεθνής ομοσπονδία είναι μαζί μας είναι εδώ ξέρει ότι το δίκαιο είναι μαζί μας, γι' αυτό και ήρθε να μας βοηθήσει».

Δείτε τι δήλωσε ο κ. Αυγερινός από τις Καστανιές:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Νεκρός ασθενής που είχε αναρρώσει - Ανησυχία στους επιστήμονες

Σχετικές ειδήσεις