ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: «Κόκκινη γραμμή» η Εθνική Συλλογική Σύμβαση

ΓΣΕΕ: «Κόκκινη γραμμή» η Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Σε θέση μάχης βρίσκεται η ΓΣΕΕ, λίγο πριν ξεκινήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, κι ενώ η τρόικα επιμένει σε σειρά μέτρων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά από συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης, η ΓΣΕΕ αποφάσισε ότι θα προσέλθει μεν σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά δεν θα συζητήσει κανένα θέμα που άπτεται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η άρνηση διαλόγου αφορά όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΕΓΣΣΕ, ενώ τα μέλη της Συνομοσπονδίας δηλώνουν ανοιχτά στο να συζητήσουν προτάσεις και ζητήματα που σχετίζονται με το μη μισθολογικό κόστος, υπό προϋποθέσεις.

Επίσης, η Ολομέλεια αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που ενταθεί η πίεση για ανατροπή της ΕΓΣΣΕ ή προωθηθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ακύρωση της.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, από τους οποίους και θα ζητήσει δεσμεύσεις ότι δεν θα στηρίξουν τυχόν νομοθετική παρέμβαση για την καταστρατήγηση της ΕΓΣΣΕ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται δικαστική προσφυγή σε ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια, κατά της προσπάθειας κατάργησης της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Γ. Παναγόπουλος: Όχι στο διάλογο για την ΕΓΣΣΕ

«Στη συνάντηση που ζητούν οι εργοδότες θα προσέλθουμε αλλά με ΟΧΙ σε οποιοδήποτε διάλογο που αφορά στην ΕΓΣΣΕ και όσα αυτή περιέχει: αυξήσεις, ωριμάνσεις, δώρα, δεν συζητούμε», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι η Συνομοσπονδία είναι έτοιμη να συζητήσει σοβαρές προτάσεις, που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, τη ρευστότητα και τα ισοδύναμα αποτελέσματα προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος υπενθύμισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί χαιρέτησαν την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ προανήγγειλε «μεγάλες και ακαριαίες απεργιακές κινητοποιήσεις», αν επιχειρηθεί παραβίασή της.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Συνδέσμου Τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι «οι πρωταθλητές στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι ντροπή να λένε όσα λένε».