ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Η εγκύκλιος για τους δημοσίους υπαλλήλους - Οι άδειες και τα μέτρα πρόληψης

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Η εγκύκλιος για τους δημοσίους υπαλλήλους - Οι άδειες και τα μέτρα πρόληψης
IN TIME

Στην δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η εγκύκλιος αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός.

Την εγκύκλιο που ρυθμίζει το καθεστώς αδειών ειδικού σκοπού στους δημοσίους υπαλλήλους, λόγω κοροναϊού, έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Εσωτερικών.

Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορoνοϊό

Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύτηκε η από 11/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) (ΦΕΚ Α΄ 55/11.3.2020) με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του». Με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων και των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19, τις απαραίτητες ενέργειες και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού, σας γνωρίζουμε κατά λόγο αρμοδιότητας τα εξής:

Α. ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

  1. Πεδίο εφαρμογής

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της σχετικής ΠΝΠ, στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων εμπίπτουν οι εξής: Υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι οποίοι εφεξής θα αναφέρονται για τους σκοπούς της παρούσας ως υπάλληλοι του Δημοσίου.

  1. Άδεια ειδικού σκοπού για φροντίδα των τέκνων

Σε περίπτωση που υπάλληλοι του Δημοσίου έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά, βάσει υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού», και ειδικότερα τέκνα που

φοιτούν έως και την τάξη της Γ΄ Γυμνασίου, δύνανται να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους.

Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας για τον ανωτέρω σκοπό:

  • οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές και
  • η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση της εν λόγω ειδικής άδειας είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού για την αιτιολόγηση της συγκεκριμένης ειδικής άδειας απουσίας, θα υπολογίζουν την άδεια ανά τετραήμερο χρήσης, οπότε και η μία εκ των τεσσάρων συνολικά ημερών απουσίας θα αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που χωρίς υπαιτιότητα του υπαλλήλου, ιδίως σε περίπτωση που λήξει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ο υπάλληλος έχει λάβει λιγότερο των τεσσάρων ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, οπότε και δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός ανά τετραήμερο, οι ως άνω μία (1) έως τρεις (3) ημέρες απουσίας αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

117 τα συνολικά κρούσματα - Κλείνουν κέντρα διασκέδασης, σινεμά, θέατρα και γυμναστήρια

Δεκαοκτώ νέα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (12/03), κατά τη νεότερη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φθάνει τα 117.

Ειδικότερα, από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 107 με γνωστή σύνδεση και τα 18 επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Τα 10 εξ αυτών χαρακτηρίζονται ως «ορφανά», δεν είναι γνωστό δηλαδή πώς μολύνθηκαν.

Από τους 117 ασθενείς οι 34 νοσηλεύονται, τρεις εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εξιτήριο έλαβαν η 38χρονη που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ και το παιδί της.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, για τους εργαστηριακούς ελέγχους από σήμερα η χώρα μας υιοθέτησε τα ευρωπαϊκά κριτήρια του ECDC, δηλαδή θα δίνεται προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και αυτούς με σοβαρή αναπνευστική νόσο. «Στην πορεία, θα μετράμε μόνο τα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τους θανάτους», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. Επανέλαβε, δε ότι όσοι έχουν ήπια συμπτώματα να μην πηγαίνουν για έλεγχο.

Πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού COVID-19, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό, παρατηρήθηκε ότι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα τρέχουν να δουν αν έχουν τον ιό με κίνδυνο να τον μεταδόσουν σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας.

Την ίδια ώρα, την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το πρώτο θύμα του Covid-19 στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου, ανακοινώθηκε και το πρώτο θύμα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο 66χρονος από την Ηλεία, που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη (5/3) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών, κατέληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στην περίπτωση του 66χρονου συνταξιούχου αρνητικό ρόλο για την επιβάρυνση της υγείας του έπαιξε το γεγονός ότι έπασχε από χρόνιο σοβαρό νόσημα.

Ο 66χρονος ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας.

Θετική στον ιό είναι και η σύζυγός του, ενώ αρνητικά στο τεστ έχουν βρεθεί τα τρία του παιδιά.

Έως και ισόβια σε όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς

Την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορoναϊού ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Βασίλειος Πλιώτας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Κοροναϊός - Το Newsbomb.gr στον παλμό της κοινωνίας: Με γάντια οι πολίτες αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ

Κοροναϊός στην Ελλάδα - Κικίλιας: Έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Σχετικές ειδήσεις