ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Αυτή είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν «ξέρει» τι σημαίνει Covid 19

Κοροναϊός: Αυτή είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν «ξέρει» τι σημαίνει Covid 19

Κοροναϊός: Αλώβητο από τον Covid 19 μένει μέχρι και σήμερα ένα μόνο κράτος στην Ευρώπη την ώρα που ο νέος κοροναϊός χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως πανδημία.

Την στιγμή που 114 χώρες καταγράφουν κρούσματα του κοροναϊού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτηρίζει την ασθένεια πανδημία, εξακολουθεί να υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα όπου προς το παρόν δεν καταγράφεται ούτε ένα κρούσμα.

Ο λόγος για το Μαυροβούνιο με πληθυσμό μόλις 614.000 κατοίκους!

«Δεν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού στη χώρα. 392 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, από την αρχή της εξάπλωσης της ασθένειας, έχουμε παρακολουθήσει την κατάσταση της υγείας 2.000 ανθρώπων», δήλωσε ο Ιγκόρ Γκαλίτς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου έχουν θέσει περιορισμούς στις μετακινήσεις προς ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και το Ιράν.

Φόβοι για σαρωτικό πέρασμα του ιού – Οι 12 αλλαγές στη ζωή μας

Η εξάπλωση της νόσου εντός της κοινότητας με απροσδιόριστη πηγή μόλυνσης αποτελεί γεγονός (και) στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή, θα έχει διαπιστωθεί πόσο σαρωτικό θα είναι το πέρασμα του COVID-19.

Υπό τα δεδομένα αυτά η απόφαση της Πέμπτης για αναστολή λειτουργίας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες των θεάτρων, κινηματογράφων, παιδότοπων, γυμναστηρίων και των χώρων διασκέδασης μπορεί να παραπέμπει στις εικόνες που εκτυλίσσονται στη γειτονική Ιταλία, όμως στην πράξη αποτελεί επιθετικό προληπτικό μέτρο που επιχειρεί να αναχαιτίσει.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα μας

Στην υγεία

Πάγωμα προγραμματισμένων χειρουργείων, απογευματινών ιατρείων. Δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Στην Παιδεία

Κλείσιμο σχολείων και ΑΕΙ μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Στις παρελάσεις

Ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, καθώς και των παρελάσεων για τις τοπικές επετείους απελευθέρωσης έως και τις 12 Απριλίου.

Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης:

Στον πολιτισμό

Κλείσιμο για τις επόμενες 15 ημέρες θεάτρων, κινηματογράφων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν κανονικά.

Στις Μεταφορές

Πρόσθετες απολυμάνσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς και παροχή αντισηπτικών στους εργαζόμενους. Θα αραιώσουν σημαντικά τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω των αδειών που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους γονείς. Περιορισμός στα δρομολόγια της Aegean έως και 8 Απριλίου.

Στην οικονομία και στους γονείς

Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς. Αντί της χρήσης άδειας οι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν και με μειωμένο ωράριο, χωρίς μείωση των αποδοχών τους. Κατά ένα μήνα παρατείνεται η ισχύς των επιδομάτων στις περιπτώσεις που απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.

Στη Δικαιοσύνη

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων και των Εισαγγελέων. Τα αυτόφωρα, οι υποθέσεις με κατηγορούμενους που συμπληρώνουν το 18μηνο προφυλάκισης, οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής θα εκδικάζονται κανονικά.

Στον αθλητισμό

Αναστολή λειτουργίας πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Αναστολή Euroleague και NBA.

Στην Εκκλησία

Αναστολή κατηχητικών σχολείων, σχολών αγιογραφίες.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αναστολή λειτουργίας παραγωγικών σχολών έως τις 10 Απριλίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Κοροναϊός - Το Newsbomb.gr στον παλμό της κοινωνίας: Με γάντια οι πολίτες αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ