ΕΛΛΑΔΑ

«Αδειάζει» Πεπόνη – Μουζακίτη ο προϊστάμενος τους

«Αδειάζει» Πεπόνη – Μουζακίτη ο προϊστάμενος τους

«Αδειάζει» τους δυο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ο εποπτεύων του οικονομικού εγκλήματος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθάρισε στη σημερινή κατάθεσή του ότι όσα είχαν συζητηθεί σχετικά με εκκρεμείς υποθέσεις και το ενδιαφέρον που είχε εκφραστεί γι’ αυτές «δεν συνιστούσαν παρεμβάσεις».

Αντίθετα, ήταν απολύτως νόμιμες ενέργειες υπηρεσιακών παραγόντων.

Τόσο στην κατάθεσή του ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή που διενεργεί ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση όσο και στην γραπτή 10σελιδη αναφορά που παρέδωσε ο κ. Παντελής παραδέχεται ότι ήταν αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας των δυο εκ των τριών περιστατικών που περιγράφουν στα υπομνήματά τους οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς, διευκρινίζοντας όμως ότι σε καμία περίπτωση το ενδιαφέρον αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση στο έργο τους.

Μάλιστα, η περιγραφή των γεγονότων από τον κ. Παντελή συμπίπτει –κατά τις ίδιες πηγές- απόλυτα με αυτή των δυο εισαγγελέων.

«Αυτές οι οχλήσεις δεν αξιολογήθηκαν ούτε από τους ίδιους ως παρέμβαση στο έργο τους αφού τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν την έρευνα χωρίς καμία υπόδειξη για την κατάληξη της», υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παντελής ο οποίος φέρεται να εξεπλάγη δυσάρεστα όταν του γνωστοποιήθηκε η επιστολή παραίτησής τους για την οποία εμφανίζεται να μην είχε καμία γνώση.

Πηγές του Αρείου Πάγου τόνιζαν, εξάλλου, ότι την επίσπευση οποιασδήποτε έρευνας, οποιουδήποτε εισαγγελέα, δικαιούται να ζητήσει ο οποιοσδήποτε πολίτης έχει έννομο συμφέρον χτυπώντας είτε την πόρτα του εισαγγελικού λειτουργού, είτε υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Σε μείζονος σημασίας υποθέσεις η «απλή υπηρεσιακή υπόδειξη θεωρείται απολύτως ενδεδειγμένη στα πλαίσια καθήκοντος εποπτείας ανωτέρου».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης, ωστόσο, θα παρουσιάσει η αυριανή επίσκεψη, ως επιθεωρητής δικαστηρίων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή στο Πρωτοδικείο και στο ΣΔΟΕ. Αν και η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη η επικοινωνία του τόσο με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη όσο και με τους χαμηλόβαθμους συνεργάτες του κ. Πεπόνη θα καθορίσει εάν και ποίους θα καλέσει ως μάρτυρες για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Από την πλευρά του ο κ. Πεπόνης θα έχει αύριο συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης κ. Ραϊχενμπαχ προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα τεχνογνωσίας σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο κ. Πεπόνης μάλιστα φέρεται να ζήτησε για τη συνάντηση αυτή ένα πιο "αξιοπρεπές γραφείο" από αυτό που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς στο Εφετείο Αθηνών.