ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Το απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για να προμηθευτεί μάσκες

Κορονοϊός: Το απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για να προμηθευτεί μάσκες
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Ποιο είναι το πλάνο της Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίσει προστατευτικές ιατρικές μάσκες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Open TV, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα απόρρητο σχέδιο προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προϊόντα (μάσκες κλπ) τα οποία είναι αναγκαία για την καταπολέμηση του φονικού ιού, σε αυτή τη φάση.

Το κυβερνητικό επιτελείο, μεταξύ άλλων κάνει συστηματική δουλειά στο διπλωματικό παρασκήνιο και ποντάρει στην οικονομική στήριξη των ιδιωτών.

Οι δύο κινήσεις-ματ

Με δύο κινήσεις ματ, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Η κίνηση αφορά στο διπλό μπάι - πας που επιχειρεί να κάνει στα εμπόδια παραλαβής των αναλώσιμων προϊόντων.

Για να εξασφαλιστεί ότι οι προμηθευτές θα τιμήσουν την υπογραφή τους, η φόρτωση του υγειονομικού υλικού μετά την αγορά του, γίνεται από ελληνικό κέντρο logistics στη Σαγκάη. Παράλληλα για να αποφευχθεί το μπλόκο ανταγωνιστών στους ενδιάμεσους σταθμούς της πτήσης προς την Ελλάδα, επιλέγονται ως αεροδρόμια ανεφοδιασμού αυτά των Εμιράτων αλλά και του Αζερμπαϊτζάν. «Θα είμαστε σίγουροι μόνο όταν προσγειωθεί το αεροσκάφος», είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο πρωθυπουργός στα κυβερνητικά στελέχη.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Πόλεμος» για τις μάσκες

«Μάχη χαρακωμάτων» έχει προκαλέσει παγκοσμίως η αγορά υγειονομικού υλικού, με υπόγειες συγκρούσεις και εμπλοκή ακόμα και των μυστικών υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, η οποία δεν κατάφερε να προμηθεύσει τρία νοσοκομεία της επειδή στην πίστα του αεροδρομίου της Σαγκάης, από όπου και θα απογειωνόταν το αεροσκάφος για να φτάσει σε αυτή, έγινε μια ιδιότυπη δημοπρασία με πλειοδότες Αμερικανούς ιδιώτες.

Επίσης, στις αρχές Μαρτίου έγινε «πόλεμος» μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, καθώς οι μάσκες που μετέφερε αεροσκάφος στο Βερολίνο κατασχέθηκαν όταν αυτό έκανε στάση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ.

Η ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera" αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία μπλόκαρε φορτίο 200.000 μασκών που προορίζονταν για τα νοσοκομεία της Ιταλίας. Οι μάσκες είχαν πληρωθεί με 670.000 ευρώ, αλλά το τελωνείο της Αγκύρας απαιτούσε συνεχώς νέα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα οι μάσκες να μείνουν μακριά από τον τελικό προορισμό τους. Η ιταλική εφημερίδα έκανε λόγο για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς από τις Αρχές της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μίλησε προσωπικά με τον Ερντογάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί άμεσα, κάτι που ακόμα δεν έχει προχωρήσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τα πρώτα αισιόδοξα νέα για την Ελλάδα - Τι αποκάλυψε η επιδημιολόγος Σύψα (vid)

Σχετικές ειδήσεις