ΕΛΛΑΔΑ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ): Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 ύψους $100.000.000

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ): Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 ύψους $100.000.000

Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη, με την πανδημία να δοκιμάζει την ετοιμότητα και τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος, τις κοινωνικοοικονομικές δομές πρόνοιας κάθε χώρας αλλά και την ατομική αντοχή και ευθύνη του καθενός από εμάς απέναντι στην κοινωνία, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επιτείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργώντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19, ύψους 100.000.000 δολαρίων.

Θεμέλιο της φιλοσοφίας μας είναι όχι να αναπληρώνουμε αλλά να βοηθάμε και να συμπληρώνουμε την κρατική μέριμνα. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τους δωρεοδόχους μας, τους ειδικούς συμβούλους μας και, φυσικά, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ώστε να επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας εκεί που θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, άμεσα άλλα και σε βάθος χρόνου.

Το ΙΣΝ είναι ένα διεθνές Ίδρυμα, με φιλανθρωπικό έργο σε πάνω από 120 χώρες, και επιθυμία μας είναι με τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19, να βοηθήσει παντού, στο μέτρο του δυνατού. Όπως η εξάπλωση του COVID-19 δεν γνωρίζει σύνορα, έτσι και η αντιμετώπισή του είναι κοινή για όλο τον πλανήτη.

Ένας από τους στόχους μας είναι να βοηθήσουμε την ιατρική έρευνα. Γι’ αυτό έχουμε ήδη προχωρήσει σε δωρεά ύψους 3.000.000 δολαρίων στο τμήμα έρευνας του Rockefeller University, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κέντρα ερευνών στον κόσμο, το οποίο έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίων και την εξέλιξη των θεραπειών για τον COVID-19. Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, η αντιμετώπιση της οποίας έχει πανανθρώπινη υπόσταση και όχι εθνικό χρώμα.

Άλλος ένας σημαντικός στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε το πλήθος των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει, και θα επιφέρει και στη συνέχεια, η πανδημία σε όλες τις χώρες. Μια κρίση αυτού του μεγέθους επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές δομές και αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Τρεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζουμε να συνεισφέρουμε, πάντα σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους μας και τους αρμόδιους φορείς: Η διασφάλιση σίτισης για εκείνους που έχουν ανάγκη, η ψυχολογική υποστήριξη εκείνων που τη χρειάζονται και η στήριξη των οργανισμών που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που είναι βέβαιο πως θα εμφανιστούν μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση.

Οι προσπάθειες αυτές, στο σύνολό τους, προσβλέπουν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της πανδημίας και αντικατοπτρίζουν τον διεθνή και οικουμενικό χαρακτήρα του ΙΣΝ. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία θα δοθεί σε δράσεις στην Ελλάδα, καθώς εδώ εστιάζεται ένα μεγάλο τμήμα του φιλανθρωπικού έργου του Ιδρύματος. Όχι μόνο γιατί εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιδρυτής μας, εδώ είναι οι ρίζες μας και εδώ βρίσκεται η καρδιά μας. Αλλά και γιατί η χώρα αναδύεται από μια βαθιά και εξαντλητική δεκαετή κοινωνικοοικονομική κρίση, και βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Γι’ αυτό, άλλος ένας σημαντικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε ενεργά τους γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και τους υπαλλήλους υποδομών και καθαρισμού των ΜΕΘ, σε όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον COVID-19. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της καθημερινής μάχης που δίνει η ζωή απέναντι στον θάνατο, μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, και αξίζουν απεριόριστη προστασία και υποστήριξη.

Το ΙΣΝ δεσμεύεται να παραμείνει ουσιαστικός συνεργάτης των κρατικών φορέων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφική κοινωνικοοικονομική κρίση. Kαι θα συνεχίσει, με όλες του τις δυνάμεις, να ενισχύει τους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως την Υγεία με δωρεές, σαν την Πρωτοβουλία για την Υγεία. Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία, συνολικού ύψους άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και διάγνωσης, εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Κομμάτι της Πρωτοβουλίας για την Υγεία είναι και η δωρεά στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», όπου οι κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ καθώς και εξοπλισμός, όπως monitors και αναπνευστήρες, βοηθούν την παρούσα κατάσταση.

«Μια σπάνια, ακτίδα φωτός, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συνιστά το πλήθος δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που βγαίνουν μπροστά, μαζί, στη μάχη ενάντια στην πανδημία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Όλοι μας στο ΙΣΝ, θεωρούμε υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε σε αυτές τις προσπάθειες, προκειμένου να περιορίσουμε τις συνέπειες του COVID-19, καθώς και να υποστηρίξουμε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θα εξακολουθήσουμε να ακούμε και να συνεισφέρουμε, στο ύψος των δυνατοτήτων μας, στις ανάγκες των δωρεοδόχων συνεργατών μας, καθώς συνεχίζουν το πολύτιμο έργο τους, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 αποσκοπεί στην άμεση αλλά και σε βάθος χρόνου αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, στην ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνεπειών της στις βασικές ανάγκες, στις κοινωνικοοικονομικές δομές αλλά και στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με υφιστάμενους και μελλοντικούς συνεργάτες από τον μη κερδοσκοπικό, φιλανθρωπικό και δημόσιο/κρατικό τομέα, για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.