ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό-Μπλόκα, βαριά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις στους «πονηρούς»

Κορονοϊός: Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό-Μπλόκα, βαριά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις στους «πονηρούς»
In Τime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των μέτρων μέχρι και τις 27 Απριλίου, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία τις ημέρες του Πάσχα και να αποφύγουμε την εξάπλωση της επιδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Tίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, η μάχη συνεχίζεται και ο Απρίλιος είναι ένας σημαντικά κρίσιμος μήνας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο, ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα για να προφυλάξουμε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. «Γι αυτό και η ανάγκη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και κυρίως όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες επιβάλλει αυστηροποίηση των μέτρων. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε».

Εντατικοί έλεγχοι

Από τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης 8 Απριλίου στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των προληπτικών περιοριστικών μέτρων, «όποτε και αν αυτά τερματιστούν».

Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της ΓΓΠΠ και το τεχνικό προσωπικό κρισίμων υποδομών του κράτους.

Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντος τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Από το βράδυ της Τετάρτης 8 Απριλίου και όλο το προβλεπόμενο διάστημα σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι εκτός νομού κατοικίας γίνεται μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ' όπου ξεκίνησε.

Επίσης μέχρι 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς με εξαίρεση την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ' εξαίρεση μετακίνησης - ιατρική επίσκεψη, κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Π.χ. οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν για τους παραπάνω κατ' εξαίρεση λόγους να μεταβούν στη Ρόδο, αλλά οι κάτοικοι της Ρόδου δεν θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περισσότερα μέτρα βρίσκοντας ήδη σε ισχύ και αυτό που αλλάζει είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους. Αναφέρθηκε επίσης και σε περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει τις Αρχές.

Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, δηλαδή επιχειρήσεων σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές. Όπως είπε, στην περίπτωση που κατά την διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο και στον φέροντα την βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις. Κάλεσε τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου Α και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί.

Όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της άδειας τους και μετακινούμενοι προς την μόνιμη κατοικίας τους για τις μέρες του Πάσχα δεν έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας. «Άρα να γνωρίζουν όσοι αποφασίσουν να φύγουν ότι θα μείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους».

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα ζήτημα που αφορά το Δήμο Αργυρούπουλης Ελληνικού, αλλά και άλλους, και την πρόθεση του δημάρχου να παραδώσει κατ οίκον το Άγιο Φως στους κατοίκους του Δήμου το βράδυ της Ανάστασης. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτήν την κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα», είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα - Οι νεκροί και τα κρούσματα

Σχετικές ειδήσεις