ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ελληνόπουλα έφτιαξαν αναπνευστήρα στο σπίτι τους

Κορονοϊός: Ελληνόπουλα έφτιαξαν αναπνευστήρα στο σπίτι τους
zarpanews.gr

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Σε μία εξαιρετική πρωτοβουλία προχώρησαν δύο φοιτητές του τμήματος Μηχανολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σχεδιάζοντας και εκτυπώνοντας τρισδιάστατα έναν πλήρως λειτουργικό αναπνευστήρα στο σπίτι τους.

Το κόστος του αναπνευστήρα υπολογίζεται στα 70 με 80 ευρώ, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας πληρώνει εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ για συσκευές του εμπορίου.

Ο Σωτήρης Καλαϊτζάκης και ο Γιώργος Πατού – φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που έχει έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης, έχουν ήδη έρθει με επικοινωνία με σχολή νοσηλευτικής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές σε ανθρώπινο ομοίωμα και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της συσκευής.

Πρόκειται για την έκδοση ενός πλήρους εκτυπώσιμου μηχανικού ιατρικού αναπνευστήρα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας σε 3D εκτυπωτή, ενώ πραγματοποιήθηκε δοκιμή του πρωτότυπου σε συνεχή λειτουργία για 48 ώρες ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή και σταθερή λειτουργία.

Υποστηρίζει ένα AMBU airbag των 2000ml. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον όγκο του αέρα που δίνεται στον ασθενή καθώς και τις αναπνοές ανά δευτερόλεπτο και τον λόγο εισπνοής προς εκπνοής.

Η επόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει την ικανότητα ελέγχου της ροής και της πίεσης, καθώς και της πίεσης και πλάτους αιχμής για εφαρμογή AC και PEEP.

Από την πλευρά τους, ενθαρρύνουν όλους όσους έχουν εμπειρία στον τομέα της μηχανικής ή του ιατρικού τομέα να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο, είτε δίνοντάς feedback είτε με συνεργασία, καθώς αυτό το μηχάνημα θα μπορούσε τελικά στο άμεσο μέλλον να βοηθήσει να σωθούν ζωές.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο ελληνικός αναπνευστήρας

Η τρέχουσα έκδοση του αναπνευστήρα των δύο φοιτητών έχει διαστάσεις 210 x 180 x 220 mm ενώ εμπεριέχεται μια μπαταρία 12V καθιστώντας την συσκευή πλήρως φορητή, ιδανική για μεταφορά ασθενών.

Όπως ανέφεραν, ο στόχος είναι να δοθεί βοήθεια στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων ιατρικών αναπνευστήρων λόγω της τρέχουσας κρίσης του ιού covid-19:

«Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό με τη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Από τις δαγκάνες, το AMBU airbag έως και τις βαλβίδες, όλα τα μέρη μπορούν να εκτυπωθούν από έναν 3d εκτυπωτή που χρησιμοποιεί βιο-συμβατά θερμοπλαστικά PLA (πολυγαλακτικό οξύ) και TPU (θερμοπλαστική πολυουρεθάνη), χωρίς τη βοήθεια πρόσθετων στηριγμάτων. Δεν χρειάζονται βίδες καθώς τα εξαρτήματα συγκρατούνται στη θέση τους με δεματικά. Υποστηρίζει ένα AMBU airbag των 2000ml», λένε τα δύο Ελληνόπουλα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον όγκο του αέρα που δίνεται στον ασθενή, καθώς και τις αναπνοές ανά δευτερόλεπτο και τον λόγο εισπνοής προς εκπνοής.

Η επόμενη έκδοση θα περιλαμβάνει την ικανότητα ελέγχου της ροής και της πίεσης, καθώς και της πίεσης και πλάτους αιχμής για εφαρμογή AC και PEEP.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα - Οι νεκροί και τα κρούσματα

Πηγή: zarpanews.gr