ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Πέμπτη και κόκκινα πασχαλινά αυγά

Μεγάλη Πέμπτη και κόκκινα πασχαλινά αυγά
INTIME NEWS

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σύμφωνα με την παράδοση, αρχίζουν οι προετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης.

Οι νοικοκυρές ζυμώνουν λαμπροκουλούρες, πλάθουν πασχαλιάτικα κουλουράκια και βάφουν κόκκινα αυγά. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε κάποια μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.

Μπορεί παραδοσιακά την περίοδο του Πάσχα να τσουγκρίζονται στην Ελλάδα 300 εκατομμύρια κόκκινα αβγά, περίπου - ήτοι το 15%-20% της κατανάλωσης σε ετήσια βάση - ωστόσο, η έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για τη ζήτηση από τους καταναλωτές.

Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιάννης Λιάρος ο οποίος διατηρώντας την αισιοδοξία του και για τη φετινή περίοδο, τόνισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, οι Έλληνες παραγωγοί του κλάδου συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρχουν αβγά σε κάθε ελληνικό τραπέζι, κάθε ημέρα.

Όπως εξήγησε, η ζήτηση σε τρόφιμα γενικά είναι ήδη αυξημένη και το ίδιο ισχύει και για το αβγό, από τη στιγμή που σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και αγορές τροφίμων λειτουργούν κανονικά και αποτελούν σημαία αγοράς για τους πολίτες.

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τα αβγά που καταναλώνονται στην Ελλάδα το ΠάσχαΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο «κόκκινο» πολλοί παραγωγοί εξαιτίας της περιορισμένης κατανάλωσης - Μείωση ζωϊκού κεφαλαίου

Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, η ετήσια μέση παραγωγή αβγού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,47 δισ. τεμάχια, με την αυτάρκεια της χώρας να κυμαίνεται στο 70%-80%. Η ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα φτάνει το 1,7 δισ. αβγά και η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση διαμορφώνεται σε 140 αβγά - συμπεριλαμβανομένων και όσων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αρτοσκευασμάτων ή γλυκισμάτων. Ο ετήσιος τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε 150-200 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα τις συνθήκες και τη συγκυρία.

Ερωτηθείς για τον αριθμό αβγοπαραγωγών μονάδων στην Ελλάδα, ο κ. Λιάρος, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία και σημείωσε: «εδώ και καιρό ζητάμε επίμονα από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας την επικαιροποίηση και δημοσιοποίηση του μητρώου παραγωγών, ώστε να μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πόσες και ποιες μονάδες λειτουργούν ανά την Ελλάδα και τι είδους αβγά παράγει η καθεμία».

Για το ζωϊκό κεφάλαιο στη χώρα, ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, τόνισε: «τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα τελευταία 10-12 χρόνια το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40%, από πάνω από 5.500.000 όρνιθες σε 3.500.000».

«Μεγάλη πληγή οι ελληνοποιήσεις» - «Η κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα»

Ως «μεγάλη πληγή» για τους Έλληνες παραγωγούς αβγού, χαρακτήρισε τις ελληνοποιήσεις ο κ. Λιάρος, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της Ένωσης είναι γνωστή, πάγια και κατ' επανάληψη κατατεθειμένη στις αρμόδιες αρχές. Υπογράμμισε, εκ νέου, την ανάγκη για υπαγωγή του αβγού στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ «όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εδώ και πέντε χρόνια».

Περαιτέρω, υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων».

Πάντως, όπως αναγνώρισε, η τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκλειστικά στο Newsbomb.gr: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για άρση των περιορισμών

Σχετικές ειδήσεις