ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έτσι θα γίνει η άρση των μέτρων – Ποια είναι η task force πίσω από κάθε απόφαση

Κορονοϊός: Έτσι θα γίνει η άρση των μέτρων – Ποια είναι η task force πίσω από κάθε απόφαση
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Το παζλ της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα έχει αρχίσει να συνθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, περιμένοντας πάντα να δει και τα αποτελέσματα της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδιαιτέρως του κρίσιμου τριημέρου (Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα).

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη ερευνούν το πότε και πως μπορούμε να βγούμε από την καραντίνα και να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα», εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις πιθανές εναλλακτικές.

Πρόκειται για ένα αρκετά ριψοκίνδυνο πρότζεκτ και γι’αυτό από την κυβέρνηση θέλουν να το «απλώσουν» σε ορίζοντα καλοκαιριού, ενώ τονίζεται πως όποιο μέτρο και αν αίρεται θα μπορεί με την ίδια ευκολία να ξαναθεσπιστεί εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Το σχέδιο τιτλοφορείται «Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης», και δουλεύεται εδώ και μερικές μέρες με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των υπουργείων από μια task force υπό την εποπτεία του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

Ενδεικτικά στην ομάδα, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Η χαλάρωση περιορισμών θα γίνεται προοδευτικά, δηλαδή από τις αρχές Μάιου (4 ή 11 Μαΐου) με καταληκτικό ορίζοντα μέσα και τέλος Ιουνίου, και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση εσωτερικών μετακινήσεων πιθανώς με αλλαγές στο SMS (κάτι πάντως που δεν έχει οριστικοποιηθεί).

Αρχικά θα επιτραπεί το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά, δηλαδή όπως έγινε σούπερ μάρκετ, ενώ και όταν ανοίξουν καφέ και εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να είναι πιο αραιά.

Τον τελικό λόγο έχουν βέβαια ο κ. Τσιόδρας και η επιτροπή «σοφών» του υπουργείου Υγείας δηλαδή των λοιμωξιολόγων.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουν όλα τα κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η εικόνα από την εφαρμογή των μέτρων «είναι πολύ καλή», ενώ κάλεσε τους «κάποιους λίγους» που θέλουν να παραβούν αυτές τις ημέρες τους κανόνες να το ξανασκεφτούν.

«Οι Έλληνες λειτουργούν με ενότητα και αυτοπειθαρχία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνείδηση ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει. Για φαινόμενα συναθροίσεων σε Εκκλησίες, ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι η Εκκλησία, έχει συμβάλει με ώριμες αποφάσεις και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Τρομακτικά επικίνδυνος - Δείτε στους πόσους βαθμούς αντέχει

Κορονοϊός: Νεκρός από κορονοϊό πασίγνωστος άνθρωπος του σινεμά (pics)

Κορονοϊός: Κίνδυνος από «θαυματουργό» φάρμακο για τον ιό - Περιέχει λευκαντικό

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

«Πιστεύω ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει και απόψε το βράδυ στις 12, θα είναι η ώρα που θα δείξουμε την πίστη μας με έναν δικό μας εσωτερικό τρόπο καθένας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είμαστε γεροί για να γιορτάσουμε παραδοσιακά το Πάσχα του χρόνου.

Παράλληλα σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η πρωινή σύσκεψη της ∆ευτέρας του Πάσχα αποκτά βαρύνουσα σηµασία, καθώς θα γίνει η αποτίµηση προκειµένου να αποκρυσταλλωθούν πλέον τα βήµατα αλλά και το χρονοδιάγραµµα του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση.

Σε αυτήν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα αποτυπώσουν τα υγειονοµικά δεδοµένα, προκειµένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της καµπύλης µετάδοσης του ιού που διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδοµάδες. Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναµένεται να εκθέσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις παραβάσεις των τελευταίων 24 ωρών.

Αναφορικά με πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την εξάπλωση του κορονοϊού, ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής επεσήμανε ότι οι σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου, τονίζοντας πάντα ότι θα γίνει με μεγάλη προσοχή!

Αναφέρθηκε και στα μαζικά test για τον κορονοϊό και πότε αυτά θα αρχίσουν στην Ελλάδα ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, το χειμώνα.

Τέλος ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να έχουμε και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η πανδημία «θερίζει» την Ευρώπη - Περισσότεροι από 100.000 θάνατοι