ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αυτό είναι το ελληνικό «όπλο» κατά του ιού - Θεραπευτική μελέτη με πλάσμα αίματος

Κορονοϊός: Αυτό είναι το ελληνικό «όπλο» κατά του ιού - Θεραπευτική μελέτη με πλάσμα αίματος

Τους 121 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα, μετά τις νέες απώλειες που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Ο καθηγητής παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open Tv για τη θεραπευτική μελέτη που σχεδιάζουν ήδη Έλληνες γιατροί με πλάσμα αίματος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα δοθούν στον ασθενή που πάσχει σοβαρά από τον ιό έτοιμα αντισώματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Μάλιστα όπως ανέφερε ήδη τη Μεγάλη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ», με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Πάντως, διευκρινίστηκε ότι η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Κορονοϊός: Λύθηκε το «ιατρικό μυστήριο»; Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Κορονοϊός: Γιατί ζήτησε «συγγνώμη» από τους Έλληνες ο Σωτήρης Τσιόδρας

Δείτε το ρεπορτάζ:

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κινδυνεύουμε από τα κλιματιστικά; - Η απάντηση Τσιόδρα