ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα 600 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν τελικά οι επιστήμονες

Επίδομα 600 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν τελικά οι επιστήμονες
pixabay

Χωρίς καμία προϋπόθεση θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ οι 180.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες μετά την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) την Τετάρτη με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση».

«Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού» σημείωνε.

Οι επιστήμονες είτε παρακολούθησαν το πρόγραμμα είτε όχι θα λάβουν το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέες αιτήσεις. Ένα μέρος των αυτοαπασχολουμένων έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θα πιστωθεί είτε ολόκληρο το επίδομα είτε η δεύτερη δόση έως τις 30 Απριλίου, αφού γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων.

Παράλληλα, εφόσον το πρόγραμμα καταργήθηκε, τα έξι Κέντρα Επαγγελματικής που είχαν αναλάβει να το διεκπεραιώσουν δεν θα λάβουν το κονδύλι που είχε προβλεφθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το συνολικό κόστος του προγράμματος ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15 εκατ. προορίζονταν για τις πλατφόρμες κατάρτισης.

Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

To «μάζεμα» των vouchers και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις