ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για εμβόλιο - Τι λέει Έλληνας καθηγητής της Οξφόρδης

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για εμβόλιο - Τι λέει Έλληνας καθηγητής της Οξφόρδης
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Έρευνες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κάνουν πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης - Τι λέει ο Άρης  Κατζουράκης, καθηγητής εξέλιξης και γενετικής με ειδικότητα στους ιούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για την πορεία των ερευνών.

«Τα εμβόλια θέλουν καιρό για ν’ αναπτυχθούν, περίπου ενάμισι με δύο χρόνια. Μέσω μιας πολύ μεγάλης επένδυσης προσπαθούν να ενοποιηθούν πολλά στάδια της έρευνας και της παραγωγής. Αν όλα τα στάδια δουλέψουν και αυτό είναι δυνατόν θα περάσουμε στην παραγωγή από το φθινόπωρο σε κάποια κλίμακα», τόνισε ο κ. Κατζουράκης στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε πως «Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Έχουν δοθεί 20 εκατ. λίρες από την βρετανική κυβέρνηση για τις έρευνες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα και έχουν γίνει πειράματα σε πιθήκους που έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Από εκεί όμως μέχρι το τελικό στάδιο οι διαδικασίες είναι πολλές».

Ο κ. Κατζουράκης ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση αναγκάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου, παρόλο που ακόμα δεν είναι σίγουρα τα αποτελέσματα, κάτι που σημαίνει ότι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να το δεχτούν. Υπάρχουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι έχουν εμβολιαστεί άνθρωποι και μέχρι στιγμής είναι υγιείς».

Όπως τόνισε ο ίδιος «Όταν κάνουμε εμβόλια παίρνουμε μια μορφή του ίδιου του ιού που προκαλεί την ασθένεια. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιούμε τον αδενοϊό που είναι άκακος στον άνθρωπο και μέσα σε αυτόν βάζουμε κομματάκια του κορονοϊού και εκπαιδεύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει αυτόν τον ιό χωρίς να νοσεί».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αλαλούμ με τις μάσκες: Πού πρέπει να τις χρησιμοποιούμε - Τι είπε ο Παπαθανάσης

Σχετικές ειδήσεις