ΕΛΛΑΔΑ

«Ημέρα 0-7-14»:Γιγαντιαία επιχείρηση ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού σε δομές και στον οικισμό Ρομά

«Ημέρα 0-7-14»:Γιγαντιαία επιχείρηση ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού σε δομές και στον οικισμό Ρομά

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπ. Υγείας τις τελευταίες ημέρες μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού τόσο στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη στη Λάρισα, όσο και σε δομές φιλοξενίας σε Ξάνθη, Μαλακάσα και Μυτιλήνη,

16 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (13/5), με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 2.760.

Από αυτά τα 16 κρούσματα, τα 10 προέρχονται από τον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας και τις δομές προσφύγων σε Ξάνθη και Μαλακάσα. Αν και τα κρούσματα στην Μαλακάσα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είχαν σημειωθεί τέλη Απριλίου, ανακοινώθηκαν επίσημα σήμερα.

Επιχείρηση «Ημέρα 0-7-14»

Γιγαντιαία επιχείρηση και σαρωτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν από σήμερα νωρίς το πρωί με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα συνεχόμενα θετικά κρούσματα των τελευταίων ημερών μέσα στον οικισμό, σήμαναν συναγερμό τόσο στον θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όσο και στις αυτοδιοικητικές αρχές της ευρύτερης περιοχής.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και μετά από συνεννόηση του Υφυπουργού ΠΠ και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω σχέδιο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και Αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και εκατοντάδες δειγματοληψίες εντός του οικισμού.

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19.

Η αναζωπύρωση του ιού στον οικισμό της Νέας Σμύρνης φαίνεται πως προκλήθηκε σε κηδεία Ρομά, όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα.

Συνολικά στη Λάρισα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 17 κρούσματα. Από τα 17 τα 6 είναι σημερινά, με νεότερο, εκείνο μιας 48χρονης που ανήκει στην οικογένεια, της οποίας όλα τα μέλη βγήκαν θετικά.

Συνολικά έγιναν 652 δειγματοληψίες σε μια μέρα στον οικισμό και μεταφέρονται στην Αθήνα στον ΕΟΔΥ για να εξεταστούν.

Τα δείγματα έχουν ληφθεί με τέτοιο τρόπο, καθώς πέρα από το όνομα του ατόμου αναγράφεται και η διεύθυνση, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί η χαρτογράφηση τους.

Παράλληλα, 2 ακόμη κρούσματα καταγράφηκαν στην δομή-καραντίνα μεταναστών στα Μεγάλα Θέρμα της Μυτιλήνης και έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση σε όλες τις επαφές τους.

Τα πρώτα 4 τεστ των λιμενικών και των οδηγών που μετέφεραν τους μετανάστες στη δομή βγήκαν αρνητικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαίρι 2020: Το σχέδιο για τον τουρισμό - Έτσι θα είναι τα ταξίδια μας με αεροπλάνα, τρένα, πλοία