ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων ναυτικών - Κινδυνεύει η σωματική και ψυχική τους υγεία

Αγωνία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων ναυτικών - Κινδυνεύει η σωματική και ψυχική τους υγεία
AP PHOTOS

Σχεδόν 150.000 ναυτικοί βρίσκονται σε επ’ αόριστον καραντίνα, ανάμεσα στους οποίους και τουλάχιστον επτά χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί, καθώς και εκατοντάδες άλλα μέλη και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών.

Η Φραγκίσκα Μηλιού, Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «ΑΓΚΥΡΑ», μίλησε στο Newsbomb.gr, αναφέροντας τις δραματικές ώρες που βιώνουν τόσο οι οικογένειες των Ελλήνων ναυτικών, όσο και οι ίδιοι που βρίσκονται στα πέρατα του κόσμου, την ώρα που η ελληνική Πολιτεία δεν επιδεικνύει οποιαδήποτε μέριμνα επί του θέματος.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ολιγωρίας, όπως δηλώνει η κ. Μηλιού, σύζυγος ενός εκ των ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, είναι «να κινδυνεύει πλέον η υγεία τους, ενώ στις αρχές της πανδημίας, βρίσκονταν υγιείς, μετά από πολύμηνη καραντίνα, μέσα στα καράβια».

«Oι ναυτικοί, είναι στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου εμπορίου, δεδομένου ότι το 80% των μεταφορών διενεργούνται διά θαλάσσης. Συχνά εργάζονται μακριά από την κατοικία τους και λείπουν για μήνες. Όταν λήγει η σύμβασή τους, οι αλλαγές πληρώματος πραγματοποιούνται σε λιμένα. Την προκειμένη στιγμή οι περισσότεροι λιμένες είναι κλειστοί, χιλιάδες ναυτικοί είναι εγκλωβισμένοι από 8 ως 11 μήνες ο καθένας σε ποντοπόρα πλοία, ανήμποροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Οι ναυτικοί δεν έχουν 8ωρο… αλλα 24ωρο… Και φυσικά δεν είναι όλοι 30-35 χρονών. Τα άγχη αυτής της δουλειάς δεν συγκρίνονται με αυτά των εργαζομένων στη στεριά. Αυτή τη στιγμή η σωματική και η ψυχική τους υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο.», τονίζει η Φραγκίσκα Μηλιού.

«Ακόμη μεγαλύτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι οι άνεργοι ναυτικοί αναμένουν εναγωνίως να επαναπροσληφθούν για να εργαστούν. Συνήθως ξεκουράζονται 3-4 μήνες χωρίς να πληρώνονται φυσικά. Τώρα είναι άνεργοι τουλάχιστον 6 μήνες και αναμένουν την άρση των μέτρων με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις να τρέχουν», υπογραμμίζει η Φραγκίσκα Μηλιού συνεχίζοντας, «βιώνοντας αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό οι ισχυρές κυβερνήσεις να αποφασίσουν να πραγματοποιηθούν αλλαγές πληρωμάτων στα πλοία με ασφάλεια πριν το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό, για τον οποίο το σχέδιο κάθε χώρας είναι έτοιμο. Εν ολίγοις ζητάμε να εξαιρεθούν οι ναυτικοί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος του Συλλόγου, Φραγκίσκα Μηλιού, αναφέρει ότι «Θα ήθελα μέσα από αυτό το βήμα να καλέσω όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο ψήφισμα που υπάρχει στην πλατφόρμα avaaz με τιτλο ‘Ανοιχτά σύνορα για τους ναυτικούς’. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία η οικογένεια του ναυτικού και ότι πάντα εκείνοι στήριζαν την οικονομία της χώρας μας...»

Ο IMO (International Marine Organisation) έχει ζητήσει επισήμως από τις κυβερνήσεις εδώ και μέρες την εξαίρεση των ναυτικών από τα μέτρα αποκλεισμού των κυβερνήσεων ως key workers στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εμπορευμάτων, καυσίμων και τροφίμων αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα νέο από το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο υποτίθεται πως «μερίμνησε» για το ζήτημα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας, υπάρχουν άνθρωποι με ήδη 9 μήνες εγκλεισμό και όλοι αντιμετωπίζουν τη βεβαιότητα επ' αόριστον εγκλωβισμού και τους κινδύνους της πανδημίας που «καραδοκεί».

Προφίλ Συλλόγου Άγκυρα

Προφίλ Γυναικών ναυτικών Ελλάδος

Ψήφισμα με τίτλο ‘Ανοικτά Σύνορα για τους Ναυτικούς’

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις