ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Άρση περιοριστικών μέτρων: Η Ακρόπολη διεθνές σήμα της ελληνικής κανονικότητας

Κορονοϊός - Άρση περιοριστικών μέτρων: Η Ακρόπολη διεθνές σήμα της ελληνικής κανονικότητας

Ομαλά κύλησε η εκκίνηση του τρίτου σταδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοιού, με το άνοιγμα της Ακρόπολης να πρωταγωνιστεί στα διεθνή ΜΜΕ και να δίνει μία νότα αισιοδοξίας και για την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Αν και το τρίτο κύμα «κύμα» άρσης μέτρων στη χώρα μας αγγίζει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρέθηκε η εκ νέου πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, καλλιεργώντας την ελπίδα ότι η φετινή τουριστική σεζόν είναι μία «παρτίδα» που μπορεί ακόμη να κερδηθεί.

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο μνημείο – σύμβολο της Δημοκρατίας ήρθε να υπενθυμίσει όχι μόνο ότι άνοιξαν εκ νέου οι ελληνικοί, αρχαιολογικοί χώροι, αλλά κυρίως να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί όρθια σε μία πρωτοφανή παγκόσμια κρίση και πλέον μπορεί να ελπίζει για την σταδιακή «επιστροφή της στην κανονικότητα».

Στο θετικό κλίμα της 18ης Μαΐου προστίθενται το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των κέντρων εκπτωτικών χωριών και η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι οποίες υποδέχτηκαν τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και του Γυμνασίου. Οι μαθητές γύρισαν στις τάξεις τους κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες, ενώ το 7ο Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ομαλά κύλησε και η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομών και περιφερειακών ενοτήτων, αλλά και προς την Κρήτη και την Εύβοια. «Τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη ανακοινωθεί έχουν ως πρωταρχικό στόχο να διαφυλάξουν την δημόσια υγεία στα νησιά, αλλά και την υγεία των επιβατών και των μελών των πληρωμάτων των πλοίων» δήλωσε από το λιμάνι του Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το άνοιγμα της Ακρόπολης «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο

Η επιστροφή στην κανονικότητα για ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Πολλά ήταν αυτά, που έκαναν ξεχωριστή αναφορά στο άνοιγμα της Ακρόπολης στο κοινό.

«Μετά την απίστευτη επιτυχία της στην καταπολέμηση του κορονοϊού, η Ελλάδα ανοίγει και πάλι τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς της χώρους» μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, το οποίο έστειλε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή στην Αθήνα τον ανταποκριτή του Τζέιμς Λόνγκμαν.

«Είχα την εξαιρετική τιμή να μου κάνει μια περιήγηση του Παρθενώνα η Λίνα Μενδώνη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού», γράφει αυτός ο τελευταίος στο Twitter. «Είχαμε όλο το μέρος δικό μας τη νύκτα, πριν ανοίξει και πάλι έπειτα από εβδομάδες lolckdown. Σου κόβεται η ανάσα, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα», γράφει ο βρετανός ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου προαναγγέλλοντας περισσότερα στην αποψινή του ανταπόκριση.

Το επίσης αμερικανικό CNN αναγγέλλει στον ιστότοπό του πως η Ακρόπολη, «ένας από τους περιφημότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας άνοιξε και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, αφού έμεινε κλειστός προσωρινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Το CNN αναφέρει, επικαλούμενο τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, πως στην Ελλάδα ανοίγουν σήμερα περισσότεροι από 200 αρχαιολογικοί χώροι και «θα λειτουργούν από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. με μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνουν απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους ανθρώπους και πρόβλεψη για μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο».

«Θα υπάρχουν επίσης ειδικοί κανόνες για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, ενώ η μάσκα και η χρήση αντισηπτικού για τα χέρια συνιστώνται», προσθέτει το CNN.

Η κάμερα του Newsbomb.gr βρέθηκε στην Ακρόπολη προκειμένου να καταγράψει τις πρώτες εικόνες από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δείτε στιγμιότυπα στη gallery που ακολουθεί:

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πως «η Ελλάδα ανοίγει και πάλι την Ακρόπολη στην Αθήνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους» με μέτρα ασφαλείας, καθώς «αυτοκόλλητα στο πεζοδρόμιο χρησιμοποιούνται για να τηρούν οι επισκέπτες

τις μεταξύ τους αποστάσεις έξω από την Ακρόπολη».

Το AP υπογραμμίζει επίσης πως η συμμόρφωση του κοινού με τα αυστηρά μέτρα του lockdown βοήθησαν ώστε να κρατηθούν χαμηλά στην Ελλάδα τόσο ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Το μνημείο - φάρος της Αρχαιότητας, η Ακρόπολη των Αθηνών, άνοιξε και πάλι σήμερα το πρωί όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δύο μήνες μετά το κλείσιμό της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού», αναφέρει στη μακροσκελή σχετική ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Το AFP μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις της ελληνίδας προέδρου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «μπορούμε και πάλι να επισκεφθούμε τον χώρο με τον παραδοσιακό τρόπο», αφού επί δύο μήνες τον επισκεπτόμασταν «μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας». «Με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, θα μπορέσουμε και πάλι να τιμήσουμε τους προγόνους μας», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που ήταν επίσης «μεταξύ των πρώτων επισκεπτών, με πράσινη χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο», και χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «εξαιρετική για την Ελλάδα έπειτα από 64 ημέρες κλεισίματος» των αρχαιολογικών χώρων.

Η Ακρόπολη λάμπει κάτω από την ήλιο καθώς ανοίγουν και πάλι τουριστικά σημεία της Ελλάδας, επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα άνοιξε και πάλι σήμερα την Ακρόπολη, μουσεία και άλλους σημαντικούς τουριστικούς χώρους, με τον ήλιο να λάμπει στην Αθήνα, καθώς χαλαρώνει το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με το Reuters. Οι περιορισμοί καραντίνας αίρονται σταδιακά –το Σάββατο επετράπη η πρόσβαση στις παραλίες εν μέσω καύσωνα ενώ την Κυριακή άνοιξαν οι εκκλησίες για τους πιστούς, σημειώνουν οι συντάκτες.

Δείτε στην gallery δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ:

Στην Ιταλία, το το κρατικό κανάλι Rai Τre ενέταξε την επιστροφή των τουριστών στην Ακρόπολη στους τίτλους των σημαντικότερων ειδήσεων της ημέρας. Το Rai Tre τόνισε ότι «από σήμερα οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να ανηφορίσουν στην Ακρόπολη, οι πύλες της οποίας ξανανοίγουν έπειτα από δύο μήνες. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας».

Στην επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αναφέρονται ευρέως και τα γερμανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας την σημασία του μνημείου, αλλά και το συμβολισμό του ανοίγματος του Ιερού Βράχου στην προσπάθεια επιστροφής στη νέα «κανονικότητα».

«Στην Ελλάδα άνοιξαν και πάλι για τους επισκέπτες η διάσημη Ακρόπολη καθώς και άλλοι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι», αναφέρει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk Kultur) και επισημαίνει ότι στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η Ακρόπολη ανήκει στα σύμβολα και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πέρυσι την επισκέφθηκαν 2,9 εκατομμύρια άτομα», προσθέτει το ρεπορτάζ του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου.

Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας (DWR), του περιοδικού Stern, του τηλεοπτικού δικτύου arte, τα οποία αναμεταδίδουν πρακτορειακές ανταποκρίσεις από την Αθήνα. «Στην Ελλάδα επιβλήθηκαν από τις 23 Μαρτίου αυστηροί κανόνες περιορισμού σε όλη τη χώρα. Η χώρα – μέλος της Ε.Ε. πέρασε μέχρι τώρα ελαφρά την πανδημία του κορονοϊού (…) Η Ελλάδα επιστρέφει τώρα σταδιακά στην κανονικότητα. Από τις 25 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τα εστιατόρια», αναφέρει ενδεικτικά το Stern.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται μειώσεις ΦΠΑ: Πού θα «πέσει» από 24% σε 13% - Τι θα ισχύσει με καταλύματα και μεταφορές

Σχετικές ειδήσεις