ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Κανένας θάνατος στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες - 4 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Κανένας θάνατος στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες - 4 νέα κρούσματα
ap

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Τρίτη (19/05) είναι 4 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.840. Από αυτά, 616 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανόντων παραμένει 165. Οι 47 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 22 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για το εμβόλιο

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, «με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια (με διαφορετικές τεχνολογίες) που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι σε φάση 2 που σημαίνει πως θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός υγιών εθελοντών. Άλλα 110 προγράμματα είναι στο προ-κλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια το οποίο έδειξε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα. Ενώ σε μια μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55 έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τον νέο κορονοϊό».

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία όπου μόρια mRNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτήν την στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες για το νέο εμβόλιο θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά, να προχωρούν με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη βέβαια την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Για τα σχολεία

«Πολλές χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν την επιστροφή των παιδιών στη σχολική τάξη. Σε κάποιες χώρες τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αγωνία των ανθρώπων. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε: «Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα, κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους».

Οι λόγοι υπέρ του επιχειρήματος για επιστροφή στα σχολεία

«Πρώτον, υπάρχει κρυφή ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Δεύτερον, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση.

Τρίτον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι, που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μιλώντας για το δεύτερο κύμα της στρατηγικής, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι προχωρά ομαλά και σταθερά.

Επισήμανε μάλιστα πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.